Zdroj: beef2live.com, ct24.ceskatelevize.cz

Existují tři bezpečné způsoby rozmrazování hovězího masa: v lednici, ve studené vodě a v mikrovlnné troubě. Potraviny podléhající rychlé zkáze by nikdy neměly být rozmrazovány na pultu nebo v horké vodě, a nesmí být ponechány při pokojové teplotě déle než dvě hodiny.

Rozmrazování v ledničce

Plánujte sobotní grilovačku? Nezapomeňte maso přemístit z mrazáku do ledničky v předstihu. Mleté hovězí maso, dušené maso a steaky se mohou rozmrazit během jednoho dne. Vykostěným částem a celé pečeni to může trvat dva dny. Čerstvé maso vydrží v lednici cca 3-5 dní před tím, než ho zpracujete. Nezapomeňte dát pod maso talířek nebo ho vložit do misky, aby se zachytila krev a neznečistili jste si lednici.

Rozmrazování ve studené vodě

Chcete-li rozmrazit hovězí maso ve studené vodě, neodstraňujte obal. Ujistěte se však, že je vzduchotěsný, nebo jej vložte do nepropustného sáčku. Kdyby se voda dostala k masu, vsákla by se do tkáně a potravinu znehodnotila. Také se rychleji šíří bakterie. Ponořte hovězí maso do studené vody a tu vyměňujte každých 30 minut. Malé balení hovězího masa se může rozmrazit za hodinu nebo méně, větším kouskům to trvá až tři hodiny.

Rozmrazování v mikrovlnce

Použití mikrovlnné trouby si naplánujte, pokud budete maso zpracovávat ihned po rozmrazení. Některé části se totiž mohou zahřát a pokud byste maso vložili do lednice bez dostatečné tepelné úpravy, začaly by se množit bakterie. Odstraňte veškerý obal, maso vložte na talíř, zapněte troubu na 50 % a 2 až 3 minuty ho ohřívejte. Každých 45 sekund ho otočte.

Může se rozmrazené maso znovu zmrazit?

Ano, můžete. Avšak, pokud jste maso rozmrazovali pomocí mikrovlnné trouby nebo ve studené vodě, je nutné ho před opětovným zmrazením uvařit.