Máte před výplatou? Pak se vám může hodit „masová pohotovost“ z mrazáku. „Já to tak mám, většinou si kupuji maso ve slevách, nechám ho zamrazit a když je nejhůř, tak ho vytáhnu a zpracuju,“ svěřuje se padesátiletá Irena z Pardubic, která na své zásoby nedá dopustit.

Jistě, mražená pochoutka se čerstvému masu nevyrovná, ale i tak se hodí… Ovšem, musíte počítat s časovou prodlevou při rozmrazování masa. „Abyste zbytečně neztráceli hodiny, doporučiji dát maso přes noc do lednice,“ říká odborník a dodává, že každý druh masa vyžaduje jinou dobu rozmrazení.

Například kotlety nebo vykostěná kuřecí prsa obvykle povolí za osm až dvanáct hodin. U silnějších steaků a větší kusů kuřete počítejte dokonce s celým dnem. Naštěstí ale existují způsoby, jak tento proces urychlit…

Autor videa, American Test Kitchen vám ukáže různé tipy na rozmražování. Více na kanále YouTube.com.

Zdroj: Youtube

Co s velkými kusy masa

„Pokud potřebujete rozmrazit velký kus masa – nebo dokonce i celou drůbež – nechte surovinu v původním obalu a jen ji vložte do větší mísy se studenou vodou. Tu pak uložte do lednice a vyčkejte, až maso povolí,“ doporučuje odborník a pokračuje: „Počítejte s tím, že každé půl kila masa potřebuje zhruba 30 minut na rozmrazení. Pokud tedy máte větší kus, odhadněte jeho váhu a tím pádem i čas.“

Související články

Fígl se dvěma hrnci

Spěcháte? Tenčí plátky masa jako jsou kotlety, steaky nebo rybí filety můžete rozmrazit pomocí dvou nerezových hrnců. Jeden z nich obraťte dnem vzhůru. Na něj uložte maso, které chcete rozmrazit (samozřejmě v igelitovém áčku).

V jiném hrnci uvařte vodu a položte ho dnem na maso. Díky tomu teplu, které se bude přenášet mezi dvěma dny hrnců se maso rychleji rozmrazí a vy nebudete muset čekat dlouhé hodiny.

Pozor na vzduch

Podle odborníků byste neměli nikdy při rozmrazování nechávat maso na vzduchu. Proč? „Vzduch je fantastický izolant a místo toho, aby proces urychlil, ještě ho zpomaluje,“ říká vědec Paul Adams, který doporučuje při rozmrazování potravin používat materiály, které vodí teplo. A to je podle něj kov nebo voda. Držte se toho!

Zdroje: www.nasdum.eu, www.nasdum.eu