Mořské ryby bychom měli do jídelníčku zařazovat co možná nejčastěji. Z výživového hlediska jsou totiž velmi ceněné a konzumace ryb je prospěšná našemu zdraví a proto patří nejen na vánoční tabuli. Problém je, že rybí maso poměrně rychle podléhá zkáze. Spolehlivou cestou, jak dopravit ryby ze vzdálených moří až do Česka, je jejich zmrazení. V ideálním případě co nejrychleji po jejich vylovení. Proto jsou ideální volbou zmrazené ryby označené zkratkou FAS (frozen at sea), která označuje zmrazení na moři. I přeprava do přístavu už totiž na rybách zanechá stopy, bez ohledu na to, jak kvalitně jsou pak ryby zmrazeny.

Dovézt k nám chlazené mořské ryby je daleko svízelnější. Chlazené ryby, které nabízejí někteří prodejci, jsou zhusta jen rozmrazené a uložené do ledu. Samozřejmě za nemalý příplatek. Je tedy zbytečné odmítat nákup mrazených, spíše naopak. Klíčové pro chuť výsledného pokrmu i výživové hodnoty je pak správná postup při rozmrazování a přípravě masa.

Spěchejte pomalu

Rybí maso je jedno z těch vůbec nejjemnějších a jeho struktura se velmi snadno poruší. Proto je potřeba při rozmrazování postupovat velmi obezřetně a vyhradit si na proces dostatek času. Ideálním způsobem, jak rybu rozmrazit, je nechat ji několik hodin v ledničce. Rybu umístěte na talířek a nechte přes noc rozmrazit př nízké teplotě v chladničce. I kvalitně zmrazená ryba totiž pustí vodu. Přesto platí, že čím více vody, tím méně kvalitní ryba, jejíž gramáž je doplňována nadbytečnou tekutinou. Pokud je to možné, položte proto rybu na vroubkovanou podložku, aby maso nestálo ve vodě. Takto připravenou surovinu urychleně zpracujte, rybí maso připravujte nejpozději do 24 hodin od jeho rozmrazení.

Horká voda nikdy

Pokud chcete rozmrazování ryb trošku urychlit, sáhněte po ledové vodě. Stačí do ní ponořit zmrazenou rybu. Vodu vyměňujte ideálně každých půl hodiny, ryba by měla povolit během pár desítek minut.

Zaměnit studenou vodu za horkou se však rozhodně nedoporučuje. Rozmrazování by se tím sice urychlilo, přesto se takový postup rozhodně nedoporučuje. Je to jedna ze spolehlivých cest jak chuť ryby zničit. Rybí maso je totiž na přípravu velmi rychlé a působením horké vody by se již částečně tepelně upravilo. Takový zásah do struktury masa už tato delikátní surovina obvykle nerozdýchá. Ani mikrovlnná trouba není tím úplně nejlepším řešením. I když při rozmrazování pevnějších mas může pomoci, z ryby udělá blátivé nic. Takže pro tentokrát raději nechte mikrovlnku odpočívat. Ryba prostě potřebuje čas a snaha to uspěchat k úspěchu nevede.

Z mrazáku rovnou na pánev

Zkrátit celý proces kupodivu lze, ovšem dá se použít jen u menších, či spíše slabších kousků ryb. Plátek by neměl být více než 2 cm silný. Pak jej můžete po vyjmutí z mrazničky rovnou hodit na pánev. Takto tenký kus se totiž prohřeje dost rychle, aby se ryba udělala rovnoměrně. Se steakem z tuňáka ale něco podobného v žádném případě nezkoušejte – výsledkem bude spálený či zcela vysušený povrch a zmrzlý střed. A to by byla opravdu škoda. Příprava větších kousku zmrazených ryb vyžaduje šokové ohřátí na vysokou teplotu. Vyzkoušet takový postup a experimentovat určitě můžete, na internetu naleznete inspiraci i recepty pro techniku Cook It Frozen, zaměřenou právě na vaření ze zmrzlých ryb.