Mnoho lidí se naučilo nakupovat potraviny do zásoby a není žádnou výjimkou, že u někoho najdete i dva mrazáky, neboť je to velmi praktické. Maso, zelenina, vývar, knedlíky i pečivo. A když vám zavolá kamarád, že má pro vás kus divočáka, neberte to! Taková nabídka se nedá přece odmítnout. V mrazničce se najde snad všechno! Je to pohodlnější než běžet do obchodu. Zásoba je jedna věc, ale dost zásadní je správné rozmrazování! Víte, že spousta lidí to dělá úplně špatně?

Související články

Jak rozhodně NE

I když pospícháte sebevíc, dbejte především na své zdraví. Zapomeňte na některé rychlé způsoby rozmrazení.

Horká voda – teplota mezi 35 – 60 °C je ideální k pomnožení bakterií. Když si uvědomíte, že rozmrazujete například maso, a to netrvá ani v horké vodě zrovna pár minut, bakterie mají spoustu času se rozmnožit.

Pokojová teplota – hodíte z mrazničky maso do talíře a necháte stát na kuchyňské lince. Tento způsob rozmrazení je ale také špatný, i když ho provozuje mnoho lidí. Dlouhá doba, po kterou maso na kuchyňské lince stojí, přispívá opět k přemnožení bakterií. Druhou hrozbou je krvavá šťáva, která z masa vytéká, protože pokud necháte maso rozmrazit jen tak ve dřezu a po zpracování masa dřez pouze spláchnete vodou, není to zrovna bezpečný způsob. Bakterií, které se z masa společně se šťávou uvolnily a dostaly se do dřezu, se jen tak proudem vody nezbavíte. Pak si vložíte do dřezu na omytí zeleninu nebo ovoce a problém může být na světě.

Během vaření – vhodíte zmrzlou potravinu do vroucí vody, ona se přece uvaří. To je pravda tak napůl, protože se většinou ovaří jen po okrajích a prostředek zůstane zmrzlý.

Jak na rozmrazování správně

Pokud se chcete vyhnout zdravotním potížím, nechte pokrm povolit v ledničce. Ano, trvá to dlouho, ale přesně to je potřeba. Pozvolným rozmrzáním se v jídle uchovají vitamíny a ostatní cenné látky, nepřemnoží se na něm bakterie a velkou výhodou je i to, že pokud dostanete chuť na něco jiného, můžete rozmrzlý pokrm v lednici nechat s klidným svědomím do druhého dne.

Druhým způsobem je studená voda. Ale není to zas tak jednoduché! I tento postup vyžaduje určitou posloupnost. To, co chcete rozmrazit, vložte nejprve do pytlíku, uzavřete a dejte do studené vody. Vodu vyměňujte každou půl hodinu. Po rozmrznutí co nejdříve potravinu zpracujte.

Další bezpečnou a nejrychlejší procedurou je mikrovlnná trouba. Většina mikrovlnek má program rozmrazování, dokonce i podle toho, co budete rozmrazovat. Jestli to vaše mikrovlnka neumí, snižte výkon na půlku.

Jak dlouho ponechat potraviny v mrazáku

Ideální teplotou v mrazničce je minus 18 stupňů. Čím rychleji potraviny zamrazíte, tím lépe. Doporučená skladovací doba u některých potravin:

  • pečivo, chléb – 3 měsíce
  • houby – rok
  • bylinky – rok
  • máslo – 6 měsíců
  • ryby čerstvé – 6 měsíců
  • ryby polotovar – rok
  • maso tučné, mleté – dva měsíce
  • drůbež – 10 měsíců
  • maso libové - rok

Zdroje: www.bety.cz, www.ekucharka.cz, www.prozeny.cz