Nejlépe se mají ti, kteří si dovedou med sami vyrobit. Dobře znají jeho složení a vědí, že je med skutečně čerstvý. Ne každý však má na zahradě úl a vládne širokou škálou včelařských dovedností. Pro jiné je med „produkt“, který si, podobně jako jiné suroviny, koupí v obchodě či v lepším případě přímo od včelařů.

Atraktivní barva neznamená vždy nejvyšší kvalitu

Stále častěji se při nákupech necháváme unášet svými smysly. První dojem, označovaný jako wow efekt, funguje dokonale. Nejen, že raději sáhneme po velkých a pravidelně tvarovaných kusech ovoce či zeleniny, ale často se necháme nalákat i zbarvením výrobku. Ať jsou to žlutomasé brambory nebo atraktivně zbarvený med.

Krystalizace medu není vada, ale vlastnost

Krystalizace (tuhnutí) medu je zcela přirozený jev. Tedy žádná závada, natož důvod k reklamaci. Nezávisle na původu by měl ale každý med zhruba do roku ztuhnout, tedy zkrystalizovat. Krystalizaci medu způsobují mikročástice (zejména pyl a různé krystalky), které působí jako krystalizační jádra, jakési zárodky, na kterých cukerné krystaly rostou. Zkrystalizovaný med nám signalizuje, že výrobce med neošidil. Je dobré vědět, že některé medy krystalizují rychle a jiné až po čase.

  • nejrychleji krystalizují luční a květové jarní medy, které obsahují nejvíce glukózy
  • obtížněji krystalizují medy s vyšším zastoupením fruktózy (např. med akátový) a medy s vyšším obsahem složitějších cukrů (tmavé medovicové lesní medy).

Med rozehřívejte opatrně, na mikrovlnku zapomeňte

Klasickým způsobem rozehřívání medu je vodní lázeň. Její teplota by neměla přesáhnout 50 oC, jedině tak zachováte ty nejcennější a nejzdravější části medu. Kromě klasické vodní lázně můžete med zahřívat také v troubě opatřené termostatem. Důležité je nastavit teplotu na minimum, tj. 50 oC. V zimě jej můžete postavit třeba na radiátor. Naprosto nevhodné je rozehřívání zkrystalizovaného medu v mikrovlnce. Ne, že by to nešlo, ale těžko udržíte teplotu pod kontrolou.

Pastovaný med rozpouštět nemusíte

Pastovaný, nebo také pastový či krémový med svou barvou není tak atraktivní jako med tekutý, ale obsahuje všechny látky, které medu dodávají jeho výsadní postavení. Je to vlastně rychle zkrystalizovaný med. Čím rychleji krystalizace proběhne, tím jsou cukerné krystalky menší. Pastovaný med má charakteristickou bílou barvu a pastovitou konzistenci, která se časem nemění. Dobře se s ním mažou krajíce chleba - nestéká z povrchu a nelepí se na prsty.

Jiný kraj, jiný med

Zatímco u nás se zcukernatělý med přílišné oblibě netěší, ve Švédsku nebo v Kanadě si krystalický med lidé oblíbili.