Domácí sušenky mají oproti kupovaným tu výhodu, že víte, co do nich dáváte. Pokud vám v receptu něco nechutná, tak to můžete jednoduše nahradit něčím jiným. Vyhnete se barvivům, aromatům a konzervantům, které bývají velmi častou až nepostradatelnou složkou kupovaných produktů.

Na to, jak vyrobit protizánětlivé sušenky bez pečení, se podívejte ve videu:

Zdroj: Youtube

Ořechové sušenky

Tyto sušenky se hodí při každé příležitosti, a ještě vám pomohou od zánětů v těle. Budete na ně potřebovat pouze 35 g drcených mandlí, 35 g jader vlašských ořechů a 35 g lískových ořechů, dvě datle bez pecek, 50 g ovesných vloček, dvě lžíce medu a 60 ml kokosového oleje. Vše smíchejte dohromady. Vzniklé těsto naplňte do košíčků, které vložte na 15 minut do mrazáku. Po uplynulé době již můžete vyzkoušet vaše domácí protizánětlivé sušenky.

Energie z arašídových placek

Velmi jednoduché placky, které vám zajistí spoustu energie. Z arašídového másla, medu, ovesných vloček a čokoládových chipsů vytvořte směs. Ze vzniklé lepkavé směsi vytvarujte kuličky, které na pečicím papíře rozplácněte. Navrch přiložte druhý pečicí papír a uložte na 2 hodiny do lednice.

Barevné košíčky

Tento jednoduchý recept vám zajistí úspěch i u případné návštěvy a přátel! Připravte si košíčky, do kterých nalijte lžíci rozpuštěné vysokoprocentní hořké čokolády. Přidejte lžíci burákového másla a nakonec to polijte znovu lžící čokolády. Přesuňte košíčky na chvíli do mrazáku. Poté už jen vyklopte z obalu a sami uvidíte, jak krásně to bude na talíři vypadat.

Kolečka ke kávě

Zdravá ořechová kolečka budou chutnat celé vaší rodině. Smíchejte hrnek drcených vloček, 12 vypeckovaných datlí, lžičku skořice a lžíci rozpuštěného kokosového oleje. Vzniklé těsto vyválejte a vykrojte z něho kolečka, která dejte do lednice ztuhnout. Mezitím si rozmixujte hrnek malin či jiného ovoce se dvěma lžícemi kokosového másla. Vyšlehaný krém uložte rovněž do lednice. Až budou kolečka i krém ztuhlé, můžete se pustit do slepování.

Protizánětlivé ingredience

Přidávat do jídel můžete i další ingredience s protizánětlivými vlastnostmi. Čiroková mouka má protizánětlivé vlastnosti a je plná antioxidantů. Protizánětlivá je i celozrnná pohanková mouka, v té najdete i veliké množství vlákniny. Kakao, kokos, sušené borůvky či med jsou také skvělými pomocníky při boji se zánětem. Kvalita medu se může lehce lišit, a proto je nejlepší přímo surový med od včelaře. Chia semínka jsou plná protizánětlivých omega-3 mastných kyselin.

Zdroje: aspoonofhistamine.com, receptyadveni.cz, carujeme.cz, happymag.cz