Česnek z vlastní úrody nebo přímo od pěstitelů se s dováženým česnekem z nabídky supermarketů nedá srovnat. Intenzivní chuť, příjemná štiplavost a vysoký obsah zdraví prospěšných látek staví česnek z domácí produkce na jasnou první příčku. Takový poklad je nutné správně uchovat, jinak vyčpí, zplesniví či vyschne. Jaká jsou pravidla skladování česneku?

Po sklizni

Jednotlivé odrůdy česneku se liší nejen podle chuti a vzhledu, ale i dobou skladovatelnosti. Proto je dobré vědět, jaké odrůdy česnek hodláte uchovat. Podle toho si rozvrhnete, kdy by měl který přijít na řadu oři sklizni i spotřebě. I česnek s tou nejdelší dobou skladovatelnosti se však může nenávratně zkazit za pár týdnů, pokud ho uskladníte nevhodně. Prvním krokem k úspěšnému uchování česneku je jeho patřičná sklizeň a sušení. Vytažený česnek nenechávejte ležet na poli, na přímém slunci mu už za krátkou dobu hrozí znehodnocení přílišným žárem. Cibule česneku očistěte od hlíny, dejte pozor aby se o sebe příliš netloukly. Rostliny opatrně svažte za nať a pověste je na teplé místo ve stínu, kde dobře profukuje vítr. Pozor na závěs těsně pod střechou, kde se během slunného dne teploty vyšplhají pořádně vysoko. Česnek se dá sušit i bez natě, v bedýnkách nebo na roštech, vždy je ale nezbytné zajistit dostatečné proudění vzduchu. Kořeny odřežte, nechte alespoň půl centimetru.

Správná teplota

Skladování česneku je vlastně jednoduché, nejlépe mu vyhovuje pokojová teplota (okolo dvaceti stupňů) a nižší vzdušná vlhkost (přibližně šedesát procent). Česnek proto s klidem zapleťte do copů a zavěste ve spíži nebo na chodbě, kde dostatečně proudí vzduch. Chutné palice jsou tak nejen neustále po ruce, navíc získáte i nápaditou dekoraci. Dost často se také česnek uchovává v kameninové džbánu nebo ve velké váze naaranžovaný podobně jako kytice z květin. Mezi palice česneku dodejte navíc sušené rostliny nebo barevné dekorace, máte postaráno o perfektní výzdobu. Paličky česneku lze skladovat i v papírové krabici nebo dřevěné bedýnce. Snažte se zajistit dostatečné odvětrání, proto sáhněte po plaňkové bedýnce, papírovou krabici zase opatřete dírkami. Pravidla jsou stejná, příliš přetopená místnost, přímé sluneční záření či vysoká vlhkost česneku neprospívá.

Seschlé stroužky

Česnek určitě nepatří do lednice, skladování v ní mu spíše uškodí. V chladničce je příliš velká vlhkost, při které se česneku nedaří, není ani zajištěno odvětrání. Někdo ukládá česnek do lednice ze strachu před vlnovníkem česnekovým. Tento parazit se v teple dobře množí a způsobuje vysychání stroužků. Okem neviditelný roztoč je sice nenápadný, ale dokáže na uskladněném česneku napáchat velké škody. Stroužky jsou na pohled seschlejší, matné, zahnědlé a scvrklé. Intenzivní chuť česneku se ztrácí. Bohužel, ani teplota kolem 8 až 10 stupňů v lednici ho nezastaví. Pokud máte podezření na přítomnost parazita, skladujte česnek při teplotách blízkých nule, kdy je činnost parazita utlumena.

Na horší časy

Česnek se nemusí uchovávat jen čerstvý, jeho chuť si užijete i v mnoha domácí produktech.

  • Česnek nakrájený na plátky nasušte v sušičce či troubě, rozemelte a přidávejte do pokrmů.
  • Z rozemletého česneku a soli vyrobíte česnekovou pastu, která vydrží v lednici několik měsíců. Na jeden kilogram česneku přidejte asi 250 g soli. Připravenou pastu napěchujte do sklenic, pro lepší trvanlivost můžete na vrchu zalít olejem.
  • Celé stroužky i plátky česneku spolu s bylinkami i kořením dejte do sklenic a zalijte olejem. Česnek nejen dlouho vydrží, ale ochutí i olej, ve kterém byl naložen.