Poctivý a správně upečený chléb by měl doma vydržet týden i déle. Vždyť naše babičky doma pekly chléb jednou týdně a bohatě to stačilo. Nemusíte kupovat čerstvý chleba každý den a přebytky vyhazovat. Dobře uchovaný chleba vydrží mnoho dní ve skvělé kondici a vy zamezíte zbytečnému plýtvání. Pravidla skladování doma jsou stejná, ať už chléb pečete doma nebo kupujete v obchodě.

Zapomeňte na plast

V praktickém mikrotenovém sáčku si pečivo nejčastěji přinesete z obchodu. Mnoho lidí chléb nechá zamotaný v plastovém obalu jen tak na kuchyňské lince, v nejhorším případě ještě v dosahu slunečních paprsků. Takový chléb se zcela jistě zapaří, tedy pustí hodně vlhkosti, která ale nemůže přes neprodyšný plastový sáček unikat ven. Zvlášť v teplém počasí je během dvou až tří dnů na chlebu patrná narůstající plíseň, která výrobek zcela znehodnotí. Plesnivý chleba už nezachrání vůbec nic a musí letět do koše. Oříznutí zasažených kousků je naprosto nedostačující, okem neviditelné části plísní jsou už v celém kusu.

V papírovém sáčku tvrdne

Chléb samozřejmě v průběhu dnů stárne, jeho měkkost se ztrácí a postupně vysychá. Ani papírový sáček proto není pro uchování chleba tou nejlepší volbou. Vlhkost se v něm nezadržuje, chléb ztrácí vodu příliš rychle a tvrdne. Při teplém počasí bude bochník nepoživatelný už během krátké doby. Nic nevyřešíte ani tím, že strčíte chleba do lednice. Chléb velmi snadno vysychá i při nižších teplotách a do lednice nepatří. Nejlépe mu bude při pokojové teplotě mezí 20 až 25 °C.

Zabalený v utěrce

Osvědčeným postupem našich babiček bylo pečivo zabalené do čistého kusu plátna. Zkuste to i vy, zamotejte bochník chleba do utěrky nebo si sežeňte látkový sáček určený přímo na chleba. Látkový obal by měl být vyrobený z přírodních vláken, například z bavlny, případně lnu. Takto zabalený chleba umístěte do chlebníku, vyrábějí se z nejrůznějších materiálů a najdete i zajímavé designové kousky. Možná máte doma schovaný porcelánový malovaný chlebník nebo vás v obchodě okouzlí moderní chlebník z nerezu či plastu. Vybírejte podle svého vkusu, jen nezapomeňte vždy zkontrolovat, že chlebník má dostatečné odvětrání. Chléb zabalený v utěrce a uložený v chlebníku má ideální podmínky a vydrží opravdu dlouho. Chléb nebalte ještě teplý a utěrku raději každý třetí den vyměňte za čistou.

Funkční obaly

V obchodech s domácími potřebami nebo na internetu seženete i speciální sáčky na chleba, doplněné o prodyšnou vrstvu ošetřenou nanotechnologií, která nepropustí zbytečně moc vlhkosti a vytvoří chlebu ideální mikroklima. Pečivo v něm vysychá pomaleji a nehrozí riziko plísně. Velmi účinné jsou i voskované ubrousky. Ty se hodí nejen na uchování chleba, ale i na uzavírání nádob, balení zeleniny či svačin do práce. Dají se zakoupit, ale vyrobíte si je velmi snadno i doma.

Co se zbytky chleba

Správně uchovaný chléb je poživatelný a dobrý řadu dní. Pokud přece jenom zůstane nějaký přebytek, dá se velmi chutně zpracovat. Vynikající jsou například chlebové krekry. Starý chleba nakrájejte na tenké plátky a ty rozdělte na menší kousky. V míse smíchejte s kořením (hodí se sušený česnek, paprika, bylinky), solí a trochou oleje. Rozložte na pečící papír a pečte v troubě při 200 °C asi 5 minut. Dostanete krásně křupavé chlebové chipsy, které doma zachutnají každému. Starší chleba je také možné obalovat ve vajíčku a smažit, připravit topinky, chlebovou strouhanku na zavářky nebo křupavé kostičky do polévek.