Kuřecí maso je sázka na jistotu. Je dietní, dá se použít na spoustu hlavních jídel a polévek. Proto pokud uvidíte v obchodech slevu kuřat, udělejte si větší nákup masa. Ukořistěný poklad samozřejmě můžete naporcovat a dát do mrazáku.

Skvěle ale fungují i úspornější tipy, které využívaly naše babičky. Výhodou je, že na něj nepotřebujete žádný mrazák ani ledničku. A maso vám vydrží neuvěřitelných 12 měsíců! Chcete vědět víc? Tady je celé tajemství...

Kuřata ve skle

Zavařovat můžete ledacos – ovoce, zeleninu, ale i maso. Taková zásoba se ve špajzce hodí, obzvlášť v hubených časech před výplatou. Jak si takové kuřátko můžete udělat do zásoby?

Podívejte se na video:

Zdroj: Youtube

Kupte si 3 kg kuřat. Nařežte je na poloviny a dejte do mísy. Poté je zasypte 2 polévkovými lžícemi soli, rozdrceným černým pepřem, červenou paprikou a 1 polévkovou lžící sušeného tymiánu. Maso a koření promněte rukama, aby se chuťově spojily. Pak nakrájejte na proužky 5 sladkých paprik (můžete je kombinovat tak, aby byla od každé barvy jedna). Nasekejte 2 kusy pálivé papriky. Oloupejte 1 hlavičku česneku, rozdělte ji na stroužky a nasekejte na dílky. Máte hotovo? Pusťte se do zavařování!

Jednoduchá příprava

Připravte si několik čistých zavařovacích sklenic. Do každé z nich nasypte česnek, sladkou papriku a kus pálivé papriky. Nakonec „vmáčkněte“ kuře a zbytek zeleniny. Takto upravené zavařeniny zalijte 1 lžící octa a pevně zavíčkujte. Na dno velkého hrnce dejte utěrku nebo ručník. Postavte na něj sklenice a vše zalijte studenou vodou tak, aby nádoby byly ponořené cca do 1/2. Hrnec přiklopte a vařte 5 hodin na mírném ohni.

Maso „po ruce“

Jakmile doba uplyne, odklopte poklici a nechte obsah hrnce vychladnout. Nakonec jednu zavařeninu po druhé otřete utěrkou a skladujte v temnu a chladu (teplota by neměla přesáhnout 10 °C).
Kuře vám v téhle podobě vydrží celý rok. Využijte toho a využijte ho třeba v situaci, kdy vám chybí korunky nebo prostě jen nemáte chuť jet na nákup. Mimochodem kuřecí maso patří mezi netučná masa, která vám dodají proteiny, minerály (zejména selen, fosfor) a vitamin B.

Zdroje: www.youtube.com, www.kulturistika.ronnie.cz

Související články