Med patří mezi nejstarší sladidla, která lidé konzumují a dokáže léčit i nejrůznější zdravotní potíže. Obsahuje protizánětlivé látky a spoustu vitamínů a jeho blahodárné účinky se využívají odnepaměti.

Jedná se o skvělého pomocníka při nachlazení, kašli i bolestech v krku. A navíc báječně chutná! Správným skladováním vydrží med i roky bez ztráty kvality, a není proto složité udržovat zásobu kvalitního medu v každé domácnosti.

Mnoho užitečných informací se dozvíte v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Med je lék s báječnou chutí

Tato pochoutka zlatavé barvy je i podle vědců zdraví nesmírně prospěšná, a to díky obsahu mnoha vitamínů jako například A, B, C, D, E a K. Stejně tak je v medu velké zastoupení minerálních látek, především vápníku, železa, sodíku, hořčíku, fosforu a draslíku. Významnou roli hrají i aminokyseliny a éterické oleje.

Med obsahuje také významné antioxidanty, které příznivě působí nejen proti stresu, ale také proti rakovině tlustého střeva. Jeho pravidelná konzumace zvyšuje množství probiotických bakterií ve střevech a tím i celkovou obranyschopnost organismu. Podílí se i na kvalitním trávení a dokonce snižuje hladinu nezdravého cholesterolu v krvi. Aby si však uchoval veškeré léčebné látky a vydržel vám co nejdéle, je potřeba jej dobře skladovat.

Med má poměrně dlouhou trvanlivost

Díky svým vlastnostem med může vydržet v prvotřídní kvalitě velice dlouhou dobu. Přispívá k tomu vysoký obsah cukru a nízký obsah vody, obsah kyselin a také přírodní antimikrobiální enzymy produkované včelami.

Jak tedy med správně skladovat?

Jestliže chcete mít med s dokonalými vlastnostmi doma co nejdéle, je nutné zamezit zvýšení množství vody v medu. Pokud je jí v něm příliš, mohlo by dojít k postupné fermentaci a zkažení medu.

Zkušení včelaři doporučují mrazák

Pokud chcete, aby váš med byl stále „živým“ pokladem zdraví, je nejlepším způsobem jeho uchování zmrazení. Jedná se o velice jednoduchou a účinnou metodu. Pevně uzavřené sklenice s kvalitním medem vložte do mrazáku, snese teploty i mínus 25 °C.

Jakmile med zmrazíte, zastaví se v něm veškeré biologické pochody a všechny enzymy zůstanou v té nejčerstvější podobě. Všechny látky zůstanou v hojném počtu jako ve chvíli zamražení, takže se o ně tímto způsobem skladování nepřipravíte. Bonusem tohoto uchování je, že nedochází ke krystalizaci. Takto vám med vydrží i rok a půl v bezvadném stavu. Pokud se rozhodnete med rozmrazit, stačí jej z mrazáku vyndat zhruba 3 až 4 hodiny před použitím.

Když ne mrazák, tak chlad a sucho

Pokud med budete uchovávat mimo mrazák, dejte med ve vzduchotěsné nádobě na chladné, suché a tmavé místo, kde bude teplota 10 až 18 °C. Nikdy med nevystavujte přímému slunci.

Zdroje: www.pikant.cz, www.domacimed.cz, www.bydleni.instory.cz