Med je nejen vynikající pochoutka, ale také elixír zdraví. Jak správně byste ho měli skladovat, aby v něm zůstaly veškeré účinné látky?
Med patří mezi nejstarší sladidla, která lidé konzumují a dokáže léčit i nejrůznější zdravotní potíže. Obsahuje protizánětlivé látky a spoustu vitamínů a jeho blahodárné účinky se využívají odnepaměti.
Jedná se o skvělého pomocníka při nachlazení, kašli i bolestech v krku. A navíc báječně chutná! Správným skladováním vydrží med i roky bez ztráty kvality, a není proto složité udržovat zásobu kvalitního medu v každé domácnosti.
Mnoho užitečných informací se dozvíte v tomto videu:
Med je lék s báječnou chutí
Tato pochoutka zlatavé barvy je i podle vědců zdraví nesmírně prospěšná, a to díky obsahu mnoha vitamínů jako například A, B, C, D, E a K. Stejně tak je v medu velké zastoupení minerálních látek, především vápníku, železa, sodíku, hořčíku, fosforu a draslíku. Významnou roli hrají i aminokyseliny a éterické oleje.
Med obsahuje také významné antioxidanty, které příznivě působí nejen proti stresu, ale také proti rakovině tlustého střeva. Jeho pravidelná konzumace zvyšuje množství probiotických bakterií ve střevech a tím i celkovou obranyschopnost organismu. Podílí se i na kvalitním trávení a dokonce snižuje hladinu nezdravého cholesterolu v krvi. Aby si však uchoval veškeré léčebné látky a vydržel vám co nejdéle, je potřeba jej dobře skladovat.
Med obsahuje také významné antioxidanty, které příznivě působí nejen proti stresu, ale také proti rakovině tlustého střeva.
Med má poměrně dlouhou trvanlivost
Díky svým vlastnostem med může vydržet v prvotřídní kvalitě velice dlouhou dobu. Přispívá k tomu vysoký obsah cukru a nízký obsah vody, obsah kyselin a také přírodní antimikrobiální enzymy produkované včelami.
Jak tedy med správně skladovat?
Jestliže chcete mít med s dokonalými vlastnostmi doma co nejdéle, je nutné zamezit zvýšení množství vody v medu. Pokud je jí v něm příliš, mohlo by dojít k postupné fermentaci a zkažení medu.
Zkušení včelaři doporučují mrazák
Pokud chcete, aby váš med byl stále „živým“ pokladem zdraví, je nejlepším způsobem jeho uchování zmrazení. Jedná se o velice jednoduchou a účinnou metodu. Pevně uzavřené sklenice s kvalitním medem vložte do mrazáku, snese teploty i mínus 25 °C.
Jakmile med zmrazíte, zastaví se v něm veškeré biologické pochody a všechny enzymy zůstanou v té nejčerstvější podobě. Všechny látky zůstanou v hojném počtu jako ve chvíli zamražení, takže se o ně tímto způsobem skladování nepřipravíte. Bonusem tohoto uchování je, že nedochází ke krystalizaci. Takto vám med vydrží i rok a půl v bezvadném stavu. Pokud se rozhodnete med rozmrazit, stačí jej z mrazáku vyndat zhruba 3 až 4 hodiny před použitím.
Pokud chcete, aby váš med byl stále „živým“ pokladem zdraví, je nejlepším uchováním zmrazení.
Když ne mrazák, tak chlad a sucho
Pokud med budete uchovávat mimo mrazák, dejte med ve vzduchotěsné nádobě na chladné, suché a tmavé místo, kde bude teplota 10 až 18 °C. Nikdy med nevystavujte přímému slunci.
Zdroje: www.pikant.cz, www.domacimed.cz, www.bydleni.instory.cz