O českých chlebíčcích by se dalo napsat mnoho, protože jich existuje skutečně nepřeberné množství druhů. K těm klasickým se ale jistě řadí chlebíčky šunkové. Ten pravý šunkový chlebíček by měl být buď na vlašském nebo bramborovém salátu, na němž je položen tenký plátek šunky, vajíčko natvrdo, kyselá okurka, často i petrželka nebo kousek nakládané červené papriky. A pak je zde samozřejmě celá řada variací, vycházejících z toho, že těžké majonézové saláty nemusí mít rád každý. Salát je proto možné nahradit máslem nebo lehkou lučinovou pomazánkou.

Šunková klasika

Zůstaňme ale u klasické šunky. Do momentu, než si chlebíčky chceme připravit sami doma, ji pravděpodobně zase tolik neřešíme. Jenže ono dát šunku na chlebíček tak, aby se nám nerozpadl, a ještě k tomu dobře vypadal, není jen tak. Máme pro vás proto několik tipů, jak udělat dobře vypadající a chutný šunkový chlebíček.

Základem je tenký plátek šunky, protože čím bude tenčí, tím lépe se nám s ním bude pracovat. Klasický šunkový chlebíček není ozdoben šunkou jen tak rozřezanou na plátky. Většinou se setkáváme se šunkovým kornoutkem nebo zvláštně vytvarovanou šunkou, která vypadá jako perfektně stočená ležatá osmička. Stejně tak se dá poskládat i co nejtenčí plátkový sýr, trik je tentýž.

Jak na to?

Prst nebo kornoutek?

Podstatou krásně vypadajícího chlebíčku je, že suroviny stavíme do výšky. Musíme zapomenout na to, že na veku jen položíme kousek plátku sýra a kousek plátku šunky. Nejde o školní svačinu pro dítě, ale o umělecké dílo, ozdobu slavnostního nebo silvestrovského stolu.

Šunku nebo šunkový salám, stejně jako další ingredience, je potřeba nakrájet na co nejtenčí plátky. Lépe se prohýbají, hned nepopraskají a lépe drží tvar. To je základ pro správné vrstvení nahoru.

Plátek šunky pak stačí jen prohnout kolem prstu a pak libovolně stočit, tím se vytvoří výškový rozměr. Čechrejte, prohýbejte, vlňte, ale nepokládejte. A to je právě ten trik.

Druhým trikem jsou pak kornoutky či jakési náznaky růží. Stačí jen (opět tenké) plátky šunky překrýt přes sebe, pak celé přehnout podélně napůl a smotat. V pomazánce nebo salátu tento tvar obvykle vydrží.

V případě kornoutku je pak možné kolečko šunky ve spodní části do půlky naříznout, takže vzniknou jakési "šosy". Jeden z těchto šosů se pak přeloží přes druhý a výsledkem je pak pěkný kornoutek, který na chlebíčku drží a nerozvine se.

Další aspekty dokonalého chlebíčku

Abyste však dosáhli skutečného „krále chlebíčků“, je potřeba zaměřit se nejen na šunku. Fantazii se meze nekladou a dokonalý chlebíček můžete s trochou estetického smyslu a chuťových pohárků vytvořit mnoha způsoby.

Základem je pestrost surovin a jejich chuťová kombinace. Vynikající jsou také pomazánky a jejich zdobení jemnými doplňky, jako jsou zelené snítky, které chlebíčku obzvláště dodají na pestrosti. Funguje výborně i něco křupavého, pro dokreslení chuti, jako je okurka, paprika, či opečená slaninka. Nezapomeňte pak po dokončení chlebíčky skladovat v chladu, aby se vám před podáváním na stůl nerozpadly nebo neroztekly.

Zdroje: www.bettycrocker.com, www.jidlo.cz, www.kucharkaprodceru.cz