Nakrájet cibuli, během toho si trochu poplakat, pak ji vložit na rozpálený olej a smažit. Vypadá to, že smažení cibulky dozlatova není žádná věda. Proč se nám ale často nepovede, rychle zčerná a zhořkne?
Smažená cibulka oživí každé jídlo. Její chuť se nejvíce hodí například ke špenátu, knedlíkům plněným uzeným masem, apod. Málokdo však ví, že dokonalá smažená cibulka se začíná připravovat již v obchodě.
Výběr cibule
Pokud si chcete vychutnat plnou chuť cibule, vybírejte takovou, která je na pohmat těžká a pevná. Neměla by mít na sobě žádné skvrny a slupka by se neměla ve velké míře odlupovat. Také by neměla klíčit.
Pokud si chcete vychutnat plnou chuť cibule, vybírejte takovou, která je na pohmat těžká a pevná.
Jak cibuli skladovat
Cibule by se měla skladovat na temném a dobře větraném místě. Jakmile ji přinesete domů, přemístěte ji ze sáčku například do košíku nebo přepravky a uložte do spíže.
Jak cibuli nakrájet
Krájení cibule může být nepříjemná záležitost. Může se stát, že vás budou dráždit silice a vy se rozpláčete. Předejít tomu můžete tím, že cibuli vychladíte. Také se často stává, že při krájení na kostičky vrchní část sklouzne a vy se říznete. Jak krájet cibuli? Nejdřív ji oloupejte, ale neodkrajujte tzv. bubáka, tedy místo, kde byly na cibuli kořínky. Poté cibuli přeřízněte napůl a začněte krájet. Dejte si pozor, abyste nedokrojili proužek cibule až do konce. Odstranili byste si kořínek, který vám cibuli drží pohromadě. Pokud chcete cibuli na jemno, nařízněte ji v půlce podélně.
Jak smažit cibuli
Zapněte sporák a položte na něj pánev nebo hrnec. Nádobí nechte dobře rozehřát. Poté na dno nalijte olej. Na jednu cibuli vám stačí jedna polévková lžíce. Přidejte cibuli a začněte míchat. Od restování neodcházejte a neustále ji obracejte.
Od restování neodcházejte a neustále cibuli obracejte.
Kdy bude cibule hotová?
Cibuli bude trvat přibližně 5-7 minut, dokud nezačne mít perfektní zlatavou barvu. Nyní přichází důležitý krok a to je její přesunutí do misky. Nikdy ji nenechávejte na pánvi. Ta je totiž stále rozehřátá a malé kousky by se mohly připéct a zčernat.
(Zdroj: https://www.wikihow.cz/Jak-orestovat-cibulku)
(Zdroj: https://www.odpovedi.cz/otazky/jak-smazit-a-jak-dlouho-cibuli-aby-byla-dozlatova)