Rozehřát vychlazenou kostku másla tak, aby se dalo rozetřít na chleba či housku, může trvat někdy pěkně dlouho. Když nemáte času nazbyt, může vás to hodně zdržet. A ne vždycky si vzpomenete vyndat máslo z lednice dostatečně dopředu, aby bylo změklé právě, když to potřebujete. Naštěstí existuje spoustu triků a fíglů, které vám usnadní práci a ušetří čas.

Horká miska

Jednou z možností je použít horkou vodu. Stačí ji nalít do misky, chvíli počkat, pak vodu vylít. Miska zůstane krásně teplá, otočte ji a máslo přiklopte. Za chvíli bude kostka tak akorát. Další z možností je použít škrabku, která má příčnou rukojeť. Jednoduše s ní nakrájejte tenoučké plátky, které snadno půjdou roztírat. Někdo doporučuje i máslo nastrouhat na hrubém struhadle.

Související články

Speciální nůž

Místo často doporučovaného triku, nahřívání nože, si raději jednou provždy pořiďte speciální nůž na máslo. Možná vám to přijde zbytečné, ale vězte, že takový nůž nemá na svém ostří vlnící se zoubky jen tak pro nic za nic. Ty právě velice snadno seškrábnou potřebnou vrstvu másla, a to i hodně ztuhlého. Při tření vzniká teplo, které pomáhá máslu změknout.

Máslová směs

Margarín se vždy roztírá lépe než máslo, ale v obchodě ho rozhodně nekupujte. Připravte si domácí zdravou variantu bez škodlivých “éček”. Půlku kostky másla nechte pozvolna rozehřát v pokojové teplotě. Vložte jej do nádoby a tyčovým mixérem ho rozmixujte se třemi lžícemi extrapanenského olivového oleje. Lehce osolte mořskou solí a zakápněte čerstvě vymačkanou citronovou šťávou. Máslovou směs dejte do skleněné nebo porcelánové misky a nechte v lednici ztuhnout. Kdykoli ho pak vyndáte z lednice, půjde okamžitě dobře roztírat.


Zdroje: www.apetitonline.cz, www.mimibazar.cz