Někdy se stane, že se bábovka krásně upeče, ale nepodaří se nám ji bez poškození vyklopit z formy. Jak tomu předejít?
Místo másla ztužený tuk
Před nalitím těsta je potřeba formu dobře vymazat polorozpuštěným tukem. Dříve se doporučovalo máslo, ale to se dnes snadno přepaluje. Výhodnější je ztužený tuk.
Formu vymazáváme peroutkou, aby se tuk dobře dostal do všech záhybů. Potom necháme chvíli tuk ztuhnout a formu vysypeme hrubou moukou nebo jemně umletou, dobře prosátou strouhankou.
Stane-li se, že při pečení přeteče těsto do středového otvoru, nožem těsto odstraníme dříve, než formu obrátíme. Když je bábovka upečená, vyndáme ji z trouby, navrch položíme mělký talíř a formu i s talířem oběma rukama převrátíme. Správně by se měla bábovka sama vyklopit.
Mokrá utěrka, případně pára
Když se však bábovka nevyklopí, necháme ji stát v talíři a navrch formy položíme utěrku namočenou ve studené vodě. Po chvilce zkusíme, jestli se bábovka uvolnila a podle potřeby utěrku znovu namočíme.
V krajním případě dáme na plotýnku menší hrnec s vodou, kterou přivedeme k varu, a poté na něj bábovku s formou postavíme. Po chvilce této parní lázně se už bábovka určitě vyklopí.