Česnek je neodmyslitelnou součástí mnoha pokrmů, kterým dá nejen příjemnou chuť, ale i náležitou vůni. Nic se však nemá přehánět. Pokud jste tedy česneku použili více, můžete využít některý z osvědčených kuchařských triků, které budou jeho aroma a štiplavost minimalizovat.

Jak se rychle zbavit česnekového dechu Na 5 zajímavých tipů se podívejte na YouTube videu na kanálu Food How:

Zdroj: Youtube

Česnek je zdravý

Je všeobecně známo, že je česnek silné přírodní antibiotikum, díky čemuž je velmi ceněný. Podílí se na posílení imunity, detoxu organismu a taká na snižování krevního tlaku. Přesto je vždy důležité konzumovat česnek v rozumném množství. Mnohým jedincům může způsobovat zažívací potíže a bolestivé nadýmání.

Proč česnek pálí

K tomu, aby česnek začal pálit a čpět, je potřeba porušit jeho strukturu, a tedy jednotlivé buňky. Čím více je jich narušeno, tím víc ve výsledku pálí. Proto lze jeho štiplavost jistým způsobem korigovat. Nasekaný česnek tak bude méně aromatický než utřený. A co další možnosti?

Tepelné zpracování

Výraznou chuť česneku můžete utlumit i tepelným zpracováním, které enzym zodpovědný za tvorbu palčivých látek zničí. Česnek můžete před použitím například povařit ve vývaru, kdy mu zůstane sladkost, ale palčivost ustoupí. Stejně tak jej můžete zjemnit pomalým smažením na tuku. Česnek na másle je jemnější než ten opečený v oleji. Řešením je i upečení v troubě.

Přehnali jste to s česnekem v polévce?

S tímto problémem si uměly dokonale poradit už naše babičky. Jednoduše vzaly čerstvou petrželku, vložily ji do sítka a nechaly ji alespoň 5 minut povařit v hrnci s polévkou. Díky tomu ostrou chuť česneku šikovně a během chvilky zneutralizovaly.

Štiplavost i aroma minimalizuje citron

Aktivitu obsaženého enzymu alinázy můžete také eliminovat i snížením pH a zvýšením kyselosti. A jak přesně na to? Jednoduchým způsobem! Stačí jen rozmixovat celé stroužky česneku v citronové šťávě! Palčivost tak snížíte až o čtvrtinu.

Využijte mléčné výrobky

Zachránit vás mohou před nepříjemnou štiplavostí i mléčné výrobky jako je smetana, mléko nebo jogurt. Stačí je vmíchat do připravovaného pokrmu na konci vaření.

Související články

Zdroje: www.toprecepty.cz, www.idnes.cz, www.fresh.iprima.cz, odpovedi.cz