Asi nebudeme lhát, když napíšeme, že se sůl najde v každé domácnosti. S cukrem by byl možná trochu problém, ale sůl používá každý. A jak jistě víte, se solením se to nemá přehánět.

Druhy soli, znáte všechny vyjmenované?

  • Mořská – jen o málo dražší než sůl kuchyňská, též hodně využívaná s příjemnější chutí, obohacená o minerální látky a jód
  • Kuchyňská - nejběžnější sůl v našich domácnostech
  • Černá – indická sůl, která tak trochu „zapáchá“ po vejci. Sůl i tak chutná, protože obsahuje vyšší množství síry. Výhodou této soli je fakt, že obsahuje nižší množství sodíku. Ocení ji třeba vegani k dochucení vajíčkové pomazánky z tofu.
  • Himalájská – z dalekých himálajských hor se přiváží tato sůl, která se nijak chemicky neupravuje. Dobře ji rozeznáte podle narůžovělé barvy.
  • Maldonská – sůl pocházející z Essexu ve Velké Británii je oblíbená především mezi šéfkuchaři, neboť má velice neobyčejnou strukturu a sympatickou chuť s nasládlým koncem.
  • Solný květ (Fleur de Sel) – vzácná sůl, která se sbírá ručně z hladiny solných rybníčků. Ale není to tak jednoduché, jak to vypadá! Sběr probíhá pouze ve dnech, kdy je vedro a lehce větrno. Na hladině se vytvářejí solná kvítka, která se nechají uschnout na slunci. Používá se především na hotové pokrmy, jako například na steak, ryby nebo zastřené vejce.
  • Uzená – tato sůl se udí v udírnách, podobně jako maso. Dřevo se samozřejmě pečlivě předem vybírá. Hodí se zejména na maso, zeleninu, ale i jako doplněk k dezertům.

Lžička soli

V receptech se setkáváte se „lžičkou soli“. Což je sice jednoduchá matematika, ale není sůl jako sůl. Pokud recept bude od nějakého mistra kuchaře, nejspíš se nebude jednat o obyčejnou kuchyňskou. A srovnejte si sami, že lžička stolní soli a lžička soli himálajské, bude mít rozhodně rozdílnou gramáž. V receptech je lepší uvádět hmotnost.

Existuje nějaká pomůcka?

Jelikož naše sliny obsahují 0,4% soli, musíme jídlu soli dopřát malinko víc, jinak pro nás pokrm bude jaksi bez chuti. Podle známé kuchařky Flo (Jana Florentýna Zatloukalová) se na 1 kilogram masa i s omáčkou, použije 5 – 10g soli. Platí to i na 1 kilo polévky. Počítat se mají všechny suroviny včetně vody. Raději pokrm osolte tou nejnižší vypočítanou dávkou, dosolit můžete vždycky.

Solit jak se vám zachce?

Samozřejmě můžete, je to na vás, ale i solení má svá pravidla. Zde budeme přímo citovat kuchařku Flo: „Sůl přidaná na začátku vaření se líp spojí s jídlem a zvýrazní jeho chuť. Sůl přidaná ke konci vaření vede především ke zvýšení celková úrovně slanosti, ale už se nespojí s ostatními chutěmi.“

Tato známá a velice oblíbená kuchařka solí po troškách – s každou další přidanou surovinou do hrnce.

Nezapomeňte na fakt, že sůl přidaná do studené vody zvyšuje bod varu, solte jí, až se voda začne vařit, ušetříte si čas i energie (což se v posledních týdnech hodí).

Související články

Zdroje: www.vareni.cz, www.prozeny.cz, www.kucharkaprodceru.cz