obrázek z archivu ireceptar.cz
Zdroj: Archiv ireceptar.cz

Jak správně mrazit zeleninu a bylinky?

Zeleninové záhony nás mohou ještě před příchodem zimy obdarovat bohatou úrodou. Jak ji nejlépe skladovat, aby zůstala zachována její kvalita i lahodná chuť?

Mrazák je fantastický vynález. Mražená zelenina si ve velké míře zachovává svou nutriční hodnotu, chuť i vzhled. Při velmi nízkých teplotách se mikroorganismy nemohou množit a zeleninu poškozovat.

Úložné prostory v mrazícím zařízení však nejsou nafukovací, proto je třeba dobře zvážit, která zelenina si místo v něm opravdu zaslouží a kterou je naopak možné úspěšně uchovávat jinými metodami, ve sklepě či v krechtu. Mrazení se vyplatí především u křehké, mladé zeleniny a bylinek.

Prvním krokem je blanšírování

Většinu druhů zeleniny je vhodné blanšírovat dvě minuty. Pokud chcete mrazit kořenovou zeleninu, dopřejte jí podle velikosti čtyři až sedm minut.

blanšírování listů mangoldu blanšírování listů mangoldu Zdroj: archiv
  • Blanšírování spočívá v krátkém ponoření zeleniny do vroucí vody a následném prudkém ochlazení vodou studenou.
  • Ideální je nerezový košík či dobře prostupný cedník, ve kterém zeleninu nejprve ponoříte do hrnce s vroucí vodou, a pak snadno propláchnete vodou studenou.
  • Blanšírovanou zeleninu pak vložíte do mikrotenových sáčků nebo dóz a ihned vložíte do mrazáku.

 

Které druhy zeleniny se vyplatí mrazit?

Ideální je tento způsob například pro hrášek, fazolové lusky, chřest, špenát, mangold, brokolici a květák, karotku, cukrovou kukuřici, papriky.

Zeleniny s vysokým obsahem vody, jako jsou cukety či rajčata, zaberou hodně místa a při rozmražení ztratí pevnost, s čímž je třeba počítat. Vhodným způsobem je pro ně zavaření a následné použití v teplé kuchyni.

zmrazená máta zmrazená máta Zdroj: Archiv ireceptar.cz

Voňavé ledové kostky

Mražené bylinky si uchovávají chuť i vůni. Jejich použití v ledových kostkách je velmi komfortní. Ke konci vaření stačí kostku přidat do polévky či omáčky. Ideální je tento způsob uchovávání například pro bazalku, mátu, kerblík, estragon, pažitku, kopr.

  • Bylinky propláchněte a najemno nasekejte.
  • Do každého oddílu nádobky na ledové kostky vložte lžičku bylinek a zalijte je. Je třeba počítat s tím, že mrznoucí voda zvětší svůj objem a nenalít ji až po okraj.
  • Zmražení kostky vyjměte, vložte do mikrotenového sáčku a opět uložte do mrazáku.

Akční letáky