Řízky nebo pečení, to jsou nejčastější úpravy vepřového masa. Příprava v troubě je jednoduchá, šetří čas a vaši energii, kterou pak můžete věnovat třeba přípravě lahodné přílohy. Jenže spousta lidí i při pečení vepřového masa dělá základní chyby a okrádá se tak o lahodnou chuť hotového pokrmu. Které to jsou a jak se jim vyvarovat? Čtěte!

Lahodný trik

Toužíte po pečeném vepřovém mase, které se bude rozplývat na jazyku? Dokonalých receptů není nikdy dost. A tento funguje stoprocentně. Díky tajné ingredienci se vepřová fantazie povede pokaždé. O jaký trik se jedná? Podívejte se na video na YouTube kanál Cookrate - Czech:

Zdroj: Youtube

Každá část chce trochu jiný čas

Vepřové maso je vděčné a s troubou si rozumí v podstatě všechny jeho druhy. Ovšem jen kotletě, neboli vepřovému karé se říká pečeně. Právě kotleta je při správném postupu naprostou lahůdkou, ovšem při její přípravě se spousta lidí dopouští velké chyby a tím se připraví o lahodnou chuť měkoučkého a šťavnatého masa.

Spousta lidí karé peče nepřiměřeně dlouhou dobu, což má za následek vysušené maso na troud a naprosto bez chuti. Kotletě s krásným tukovým krytím stačí jen tři čtvrtě hodina. A jak tedy na dokonalé karé, kterým oslníte třeba i návštěvu? Jednoduše jej osolte, opepřete a na straně, kde má tukové krytí, jej nařízněte. Zprudka opečte na pánvi ze všech stran, aby se zatáhlo, a vložte do trouby předehřáté na 150 °C.

Pečte skutečně méně než hodinu. Střed by měl být krásně růžový. Ale pozor, rozhodně ne syrový. Vepřové maso není hovězí, u kterého mírně syrová úprava nevadí. Pozřením syrového vepřového byste si mohli zadělat na vážné zdravotní komplikace.

Zásady lahodného vepřového

Aby se vám vepřové maso povedlo vždy, dodržujte několik zásad:

  • Pozornost mu věnujte už při koupi. Čerstvé a kvalitní maso má krásnou růžovou barvu, není šedivé ani oslizlé. Maso kupujte ideálně tehdy, když víte, že jej během téhož dne, maximálně toho následujícího zpracujete.
  • Před tepelnou úpravou vepřové maso vyndejte alespoň půl hodiny předem z ledničky.
  • Poměrně zásadní krok je správné umístění roštu trouby. Maso pečte hezky uprostřed. Nedávejte rošt ani příliš nahoru, ale ani nízko. Došlo by pak k nerovnoměrnému propékání.
  • Jakmile je pečeně hotová, nechte ji v ideálním případě ještě alespoň 10 minut odstát. Pokud byste maso nakrájeli hned, vytekla by z něj veškerá lahodná šťáva a všechno vaše snažení by přišlo vniveč.

Související články

Zdroje: www.kucharkaprodceru.cz, www.toprecepty.cz