Ryby jsou samozřejmě nejchutnější čerstvé. Jejich mražená verze je však v našich končinách praktickým způsobem, jak si tuto zdravou pochoutku dopřát kdykoliv během roku. Pokud je však chcete konzumovat v prvotřídní kvalitě, je potřeba ryby správně rozmrazit. Jen díky tomu nepřijdou o své kvality.
Jak správně rozmrazit mražené ryby? Na zajímavé rady se podívejte na tomto YouTube videu na kanálu Cooking tips:
Proč je důležité ryby správně rozmrazovat
Vhodné rozmrazování ryb se odrazí na jejich výsledné jakosti a chuti, protože maso i po úpravě zůstane pevné a dostatečně šťavnaté. Nešetrné způsoby vedou k potížím, kterým je lepší se vyhnout. O jaké se jedná konkrétně?
Narušená textura
Pokud byste ryby rozmrazovali příliš rychle a při vyšších teplotách, došlo by k poškození struktury masa. Rybí svalová vlákna jsou nesmírně jemná a při prudkých změnách teploty mají tendence praskat, což vede ke ztrátě textury.
Vznik nebezpečných bakterií
Správné rozmrazování je důležité i pro minimalizaci rizika bakteriální kontaminace. Pokud byste například nechali zmražené ryby v pokojové teplotě, tomuto nebezpečí byste se pravděpodobně nevyhnuli a strávníky byste vystavili značnému zdravotnímu riziku.
Snížení nutriční hodnoty
Rybí maso obsahuje mnoho užitečných látek pro náš organismus jako například omega-3 mastné kyseliny, vitamíny a minerály. Špatné rozmrazování může vést bohužel k jejich ztrátě. Proto pro zachování všech výživových benefitů postupujte při rozmrazování vždy šetrně.
Rozmrazování v lednici
Nejbezpečnější způsob rozmrazování ryb je v lednici. Zmrzlé ryby přendejte tedy dostatečně dlouhou dobu před přípravou do chladničky, ideálně 12 až 24 hodin. Položte je na talíř nebo do misky, aby povolená šťáva nepotřísnila jiné uskladněné potraviny. Přestože je tento způsob poměrně zdlouhavý, rybí maso si zachová nejlepší kvalitu.
Mléko
V případě, že chcete rozmrazování ryb o něco urychlit, využijte trik s mlékem. Často jej využívají ostřílení šéfkuchaři. Tato metoda umí zbavit rybí maso případných nepříjemných zápachů a také mu výrazně zjemní chuť.
A jak přesně postupovat?
Zmraženou rybu vyjměte z obalu a opláchněte pod studenou vodou. Následně ji vložte do misky a zalijte studeným mlékem, aby byla zcela ponořená. Poté ji vložte do chladničky. Doba rozmrazování se liší podle velikosti konkrétní ryby, ale obecně počítejte s několika hodinami. Po rozmrazení rybu vyjměte z mléka a před zvolenou úpravou ji opět opláchněte pod studenou vodou.
Zdroje: www.recepty.cz, www.receptovnik.cz