Na Velikonoce se nejedna domácnost ocitá ve vaječném obležení. S vykoledovanými a ozdobenými vajíčky to letos nebude asi žádná sláva, přesto vajíčka a jídla z nich během svátků určitě nevynecháte. Uvařit vajíčko přece není nic složitého, ale... Babička dávala vajíčka do vroucí vody, maminka do studené, kamarádka je před vařením vyndá z lednice už ráno a kolik minut, že se to má vařit? Náš průvodce světem vajec vás v tom nenechá a s jeho pomocí připravíte vajíčka na jedničku.

Nechte je ohřát

Základ úspěchu při vaření vajec spočívá v dobré přípravě. Vajíčka vyndejte z lednice pár hodin před vařením, za tu dobu dosáhnou pokojové teploty a nebudou příliš studená. Minimalizujete tak riziko teplotního šoku, při kterém skořápka vajíček ráda popraská a ven se prodere neposedný bílek. Před puknutím skořápky vajíčko ochrání také propíchnutí na jejím širším konci. Ještě větší jistotu získáte, pokud do vody k vaření přidáte pár lžic soli. V případě, že skořápka během pobytu vajíčka ve vodě přece jen praskne, sůl urychlí srážení bílkovin a sražený bílek ucpe prasklinu. Nestihnou se tak vytvořit nevzhledné tvary čouhající z vajíčka. Další nutnou výzbrojí je dostatečně velký hrnec a větší množství vody, vajíčka by měla být zcela ponořená a ne jen namočená v trošce bublající tekutiny.

Do vroucí vody

Rozhodující pro výslednou konzistenci vajec je doba, po kterou budou vystaveny vroucí vodě. Ta se dle různých doporučení pohybuje od dvou minut až po celou čtvrthodinu. Jak tedy určit správný čas? Klíčem k úspěchu jsou stejné podmínky vaření při každé přípravě vajec. Jednotlivé části vajíčka se začínají totiž srážet už při teplotách nad 60 °C a dobu vaření tak těžko odhadnete, když začínáte se studenou vodou. Pak do hry vstupují další faktory jako výkon vařiče, teplota uvnitř místnosti, velikost hrnce a množství vajec atd. V tuhle chvíli už je tekutost bílku a hebkost žloutku uvařených vajec ve hvězdách a pro odhad výsledku potřebujete spíš křišťálovou kouli. Vajíčka tedy vždy vkládejte do vroucí vody a už nebudete nikdy hloubat, jak dlouho se tedy vaří. Do hrnce je umístěte pomalu a s pomocí lžíce, ať jim zbytečně nenaťuknete skořápku. Vejce vařte na mírném ohni, zprudka bublající lázeň a voda stříkající okolo nikomu neprospěje. Po uplynutí předepsané doby odstavte z vařiče a zchlaďte studenou vodou. Vajíčka ponechaná v horké vodě dále pracují a celé úsilí ta přijde vniveč. Navíc se prudce ochlazená vejce snáze loupou. Vajíčka není třeba chladit dlouho, k teplotnímu šoku postačí minutka až dvě ve studené vodě.

Vaření vajec

Existují samozřejmě i další faktory, které ovlivní výsledný vzhled a strukturu vajíček. Je to například tloušťka skořápky, stáří vajec, rozmístění vajíček v hrnci atd. Při domácí přípravě vajec jsou však drobné odchylky tolerovány a pokud dodržíte časy pro jednotlivé druhy vařených vajec, měl by se úspěch dostavit. Velikost vajec je věc jiná, tam se mohou jednotlivé kusy dosti lišit, od drobných vajíček po pořádné dvou žloutkové obry. Všechny předepsané doby vaření se vztahují na vejce velikosti M, tedy střední vejce, pro větší či menší vejce je zapotřebí dobu varu prodloužit či zkrátit. Vyzbrojte se tedy syrovými vejci, v nejlepším případě od šťastných slepiček a hurá do toho.

Vejce naměkko

Nejkratší kuchyňskou úpravu vyžadují vajíčka naměkko. Do vroucí vody vložte vajíčka a vařte čtyři minuty. V této fázi je žloutek tekutý, bílek měkký a celek se dokonale vyjímá ve stojánku na vajíčka, kde v doprovodu čerstvého chleba s máslem vytvoří snídani bez chybičky.

Vejce nahniličko

Jestli nemáte rádi tekoucí žloutek , bude vaším favoritem vejce nahniličko. Postup je stejný, jen vejce nechte ve vroucí lázni o tři minuty déle, vařte je tedy sedm minut. Bílek takto upraveného vejce bude pevný, žloutek sice stále trochu vláčný a tekutý, nebude však převařený ani dusivý.

Vejce natvrdo

Tuhý žloutek i bílek vajíčka uvařeného natvrdo se hodí do pomazánek, na ozdobu chlebíčků nebo jen tak pokrájený na chlebu s máslem. Vajíčka se v tomto případě vařte od okamžiku vložení do vroucí vody celých devět minut. Delší dobu nepotřebují, zbytečně by se vysušovala a následně drobila.

  • Tip: Naprosto bezpracnou a spolehlivou přípravu vajec poskytují nejrůznější vejcovary (vařiče vajec). Takový kuchyňský pomocník pracuje automaticky a uvaří během chvilku několik vajec dle zvoleného stupně intenzity.