Co všechno červené zelí dokáže

Zelí má neskutečné množství nadstandardních vlastností. Je skvělým zdrojem vlákniny, minerálních látek a vitamínů rozpustných ve vodě. Červené zelí má oproti bílému ještě vyšší obsah některých minerálních látek, zejména esenciálního prvku selenu, a antioxidantů. Častá konzumace zelí má nemalý význam pro lidské zdraví. Když zkonzumujete pouhých 100 gramů čerstvého zelí, dodáte vašemu tělu 233 mg draslíku, 62 mg síry, 50 mg vápníku, 37 mg chlóru, 28 mg fosforu a řadu dalších důležitých prvků a vitamínů. Právě teď v zimním období všichni ocení přítomnost vitamínu C. Ve 100 g bílého zelí je právě tohoto vitamínu 60 mg, což je dvakrát více než ve stejném množství citronu. Při úpravě za syrova si hlávkové zelí uchovává i kyselinu listovou, vitamin A, vitamin E, kyselinu pantotenovou a řadu vitaminů skupiny B. Je to prostě nenápadný zázrak!

Bez zelí by nebyla tradice

Zelí je zelenina, na které stojí národní česko-moravsko-slezská kuchyně. Vařené či dušené zelí je asi nejčastější tepelně upravenou zeleninovou přílohou a podává se k mnoha českým specialitám:

  • k pečenému masu, tady vítězí vepřové
  • k uzenému masu
  • k sekané pečeni
  • ke karbanátkům
  • k zabíjačkovým specialitám (jitrnice, jelita, pečený prejt)
  • k pečené klobáse

Jako další příloha se se zelím podávají nejčastěji brambory, chlupaté, bramborové a houskové knedlíky, bramborové placky nebo oblíbené bramboráky.

Nejčastější úpravy zelí

Jednou z možností je sladká verze zelí, která bývá připravena většinou z nekvašeného hlávkové zelí. Druhou variantou je zelí kyselé, kde je základem mléčně kvašené kyselé zelí. A tak můžete zavařovat buď syrové červené hlávkové, které vám v kuchyni bude sloužit jako polotovar k přípravě sladkého zelí, anebo si je možné zavařit zelí mléčně vykvašené, jež snadno využijete pro přípravu takových pokrmů, do nichž se podle receptu kyselé zelí používá.

Co budete potřebovat

Připravte si ingredience: 200 g krupicového cukru, 1 kávovou lžičku hořčičného semínka, 1 jablko, 1 kávovou lžičku celého kmínu, 5 dl kvasného lihového octa, 70 g soli, 2 l vody a 2 kg červeného zelí.

A jde se na to, sterilizujeme

Zelné hlávky pečlivě očistěte, rozčtvrťte a zbavte košťálů. Poté je pokrájejte nebo nakrouhejte na tenké nudličky a krátce vložte do osolené vroucí vody na 5 minut. Mezitím si připravte nálev. Nechte vodu s cukrem, octem a solí projít varem. Následně zelí sceďte, nechte vychladnout a vymačkejte. Přidejte na kolečka nakrájenou cibuli, na plátky pokrájené jablko bez jádřinců, kmín, hořčičné semínko a důkladně vše promíchejte. Pak namačkejte takto připravené zelí do zavařovacích sklenic a zalejte připraveným horkým nálevem.

Sklenice zavíčkujte, urovnejte na mřížku zavařovacího hrnce a při teplotě 90 °C sterilujte po dobu 40 minut. Vychladlé uložte na temném a studeném místě. Máte hotovo a jste připraveni na celou dlouhou zimu. Dobrou chuť!

Zdroje: www.milujivareni.cz, www.labuznik.cz, www.vareni.cz