obrázek z archivu ireceptar.cz

Jak sušit a nakládat rajčata?

Pokud pěstujete rajčata, možná vám rostliny nadělí více plodů, nežli stihnete za čerstva zkonzumovat. Rajčata můžete naložit i zmrazit. A stojí za to vyzkoušet i sušení.

Rajčata lze jako každé ovoce a zeleninu nakládat, kandovat, sušit a vyrábět z nich různé kečupy, omáčky či čalamády s přísadou další zeleniny. Chuť, barvu i mnoho cenných látek si naštěstí zachovávají i po tepelné úpravě. Vyzkoušet můžete i sušení, které koncentruje chuť rajčat na maximum.

Sušená rajčata jsou delikatesa

Sušení rajských jablíček u nás není zcela běžné a pokud nám nepomůže sluníčko, není ani jednoduché; navíc trvá poměrně dlouho. V jižní Evropě, především Itálii, je na rozpálených střechách suší běžně. Naložená do olivového oleje s kořením jsou potom výtečnou pochoutkou.

  • Pro sušení vybíráme tvrdá pevná rajčata, v některých případech i ta nedozrálá, která jsme nechali na slunci za oknem zčervenat.
  • Rajčata opláchneme, chvilku je povaříme a postupně je sušíme. Přes den na slunci, v noci nebo při špatném počasí v troubě nebo v sušičce.
  • Poněkud rychleji se nám podaří usušit rajčata nakrájená na plátky.

sušená rajčatasušená rajčataAutor: Archiv ireceptar.cz

Usušená rajčata ukládáme obalená hedvábným papírem na suchém místě. Pokud by snad začala měknout, je nutno je znovu dosušit. Rovněž je můžeme naložit do panenského olivového oleje, který podle chuti dochutíme česnekem, solí a bylinkami.

Sušená rajčatová povidla

Rychlejší je sušení rajčatové pasty.

  1. Rajčata rozvaříme na tuhá povidla.
  2. Vzniklou pastu rozetřeme na alobal, ten položíme na plech a sušíme v troubě.
  3. Alobal s rajčatovou pastou můžeme též vložit do sušičky na ovoce a sušit do ztuhnutí. Vznikne tak plát, který rozkrájíme na kousky a ty ještě dosušíme.
  4. Usušená rajčata uložíme do krabice a skladujeme je na suchém místě.

Takto usušená rajská jablíčka používáme při přípravě masa na paprice, pro zlepšení barvy omáček a určitě nám poslouží i při přípravě domácí pizzy.

Nakládání do octa

Nakládání rajčat jen do čistého oleje není úplně vhodné a navíc je i drahé. Při nakládání tohoto druhu zeleniny by měl vždy hrát úlohu ocet.

rajčata naložená do olejerajčata naložená do olejeAutor: Archiv ireceptar.cz

 

  • Tvrdší rajská jablíčka narovnáme do větší skleněné láhve a nalijeme na ně silný octový nálev tak, aby v něm byla úplně ponořená.
  • Přidáme tři lžíce hořčičných semínek, láhev dobře uzavřeme a uložíme ji na suché, tmavé, studené místo.

Rajčata vydrží až do příštího roku, aniž by podlehla zkáze.

Rajská jablíčka v cukru

K zavařování v cukru potřebujeme na 1 kg zralých rajských jablíček, 760 g cukru a kousek pokrájeného zázvoru.

  1. Rajčata spaříme vařící vodou a oloupeme je.
  2. Poté si připravíme nálev (1 kg cukru a 0,5 l vody) a do stále se vařícího nálevu vkládáme rajská jablíčka a zázvor.
  3. Za stálého obracení necháme rajčata 5 minut povařit, pak je sběračkou vyjmeme na mísu a necháme je vychladnout.
  4. Znovu je vložíme do vařícího nálevu, krátce povaříme a pak už je vkládáme do sklenic.
  5. Šťávu ještě chvíli vaříme a vařící ji slijeme na rajská jablíčka. Sklenice uzavřeme až příští den.