Sušená rajčata jsou nejen vynikajícím chuťovým doplňkem mnoha pokrmů, ale skrývají i řadu zdravotních benefitů. Obsahují vysoké množství antioxidantů, vitamínů a minerálů. A co víc, jejich příprava není vůbec složitá, a to ani v případě, že nevlastníte speciální sušičku na potraviny.
Udělejte si sušená rajčata doma jako profesionál! Jak přesně postupovat krok za krokem?
Proč si připravit domácí sušená rajčata
Pokud si usušíte rajčata doma, nejenže šikovným způsobem zužitkujete bohatou úrodu, ale zároveň ušetříte i nemalou částku oproti kupovaným v obchodě. Budete mít také plnou kontrolu nad kvalitou použitých rajčat, čímž ovlivníte i výslednou chuť. Navíc můžete experimentovat s různými odrůdami.
Rajčata sušená v troubě
Nejprve nakrájejte rajčata na rovnoměrné plátky a rozložte je na plech vyložený pečicím papírem. Následně je lehce osolte, opepřete a přidejte dle chuti své oblíbené sušené nebo čerstvé bylinky. Vložte je do trouby předehřáté na cca 50 až 70 °C a nechte pootevřená dvířka, aby se odpařovala vlhkost. Doba sušení se může lišit podle tloušťky plátků a výkonu trouby, obvykle trvá několik hodin.
Rajčata sušená na slunci
Rajčata připravte stejně jako v předešlém případě a na plechu je také osolte a posypte bylinkami. V tomto případě je umístěte do lokality, kam svítí slunce, a to nejlépe po celý den. Aby byla rajčata chráněna před případným hmyzem, přetáhněte je ochranou síťkou. Rajčata budou suchá v závislosti na intenzitě slunečního záření a konkrétním počasí po necelých 10 dnech.
Rajčata sušená v mikrovlnce
Sušená rajčata můžete vykouzlit i v mikrovlnce. Oproti jiným metodám však v tomto případě vysychají zevnitř směrem ven. Masitější a silnější části se suší déle než tenké, proto zde hrozí riziko připálení okrajů.
V horším případě by z rajčat mohla vzniknout i nežádoucí lepivá hmota, která má na míle daleko od původně zamýšleného plánu. Proto je nutné nastavit na mikrovlnce vždy velmi nízký výkon a pravidelně rajčata obracet a měnit jejich umístění. Vzduch musí kolem rajčat cirkulovat, proto je nejlepší naskládat plátky rajčat na mřížku.
Sušená rajčata v kuchyni
Sušená rajčata jsou skvělým doplňkem mnoha pokrmů. Můžete je použít do omáček, pesta, salátů, anebo na pizzu. Skvělé jsou i do pomazánek, pečiva a dají i neobvyklou chuť a aroma masu.
Tipy na skladování
Sušená rajčata uchovávejte v uzavřené nádobě na suchém a chladném místě. Před použitím je můžete krátce namočit do teplé vody, aby změkla.
Zdroje: www.wholefully.com, www.toprecepty.cz, www.neplechanaplechu.cz