Sušená rajčata jsou nejen vynikajícím chuťovým doplňkem mnoha pokrmů, ale skrývají i řadu zdravotních benefitů. Obsahují vysoké množství antioxidantů, vitamínů a minerálů. A co víc, jejich příprava není vůbec složitá, a to ani v případě, že nevlastníte speciální sušičku na potraviny.

Udělejte si sušená rajčata doma jako profesionál! Jak přesně postupovat krok za krokem?

Zdroj: Youtube

Proč si připravit domácí sušená rajčata

Pokud si usušíte rajčata doma, nejenže šikovným způsobem zužitkujete bohatou úrodu, ale zároveň ušetříte i nemalou částku oproti kupovaným v obchodě. Budete mít také plnou kontrolu nad kvalitou použitých rajčat, čímž ovlivníte i výslednou chuť. Navíc můžete experimentovat s různými odrůdami.

Rajčata sušená v troubě

Nejprve nakrájejte rajčata na rovnoměrné plátky a rozložte je na plech vyložený pečicím papírem. Následně je lehce osolte, opepřete a přidejte dle chuti své oblíbené sušené nebo čerstvé bylinky. Vložte je do trouby předehřáté na cca 50 až 70 °C a nechte pootevřená dvířka, aby se odpařovala vlhkost. Doba sušení se může lišit podle tloušťky plátků a výkonu trouby, obvykle trvá několik hodin.

Rajčata sušená na slunci

Rajčata připravte stejně jako v předešlém případě a na plechu je také osolte a posypte bylinkami. V tomto případě je umístěte do lokality, kam svítí slunce, a to nejlépe po celý den. Aby byla rajčata chráněna před případným hmyzem, přetáhněte je ochranou síťkou. Rajčata budou suchá v závislosti na intenzitě slunečního záření a konkrétním počasí po necelých 10 dnech.

Rajčata sušená v mikrovlnce

Sušená rajčata můžete vykouzlit i v mikrovlnce. Oproti jiným metodám však v tomto případě vysychají zevnitř směrem ven. Masitější a silnější části se suší déle než tenké, proto zde hrozí riziko připálení okrajů.

V horším případě by z rajčat mohla vzniknout i nežádoucí lepivá hmota, která má na míle daleko od původně zamýšleného plánu. Proto je nutné nastavit na mikrovlnce vždy velmi nízký výkon a pravidelně rajčata obracet a měnit jejich umístění. Vzduch musí kolem rajčat cirkulovat, proto je nejlepší naskládat plátky rajčat na mřížku.

Sušená rajčata v kuchyni

Sušená rajčata jsou skvělým doplňkem mnoha pokrmů. Můžete je použít do omáček, pesta, salátů, anebo na pizzu. Skvělé jsou i do pomazánek, pečiva a dají i neobvyklou chuť a aroma masu.

Tipy na skladování

Sušená rajčata uchovávejte v uzavřené nádobě na suchém a chladném místě. Před použitím je můžete krátce namočit do teplé vody, aby změkla.

Související články

Zdroje: www.wholefully.com, www.toprecepty.cz, www.neplechanaplechu.cz