Zdroje: www.prozeny.cz, www.nasezahrada.com

Sušené švestky se vždycky hodí

Švestky jsou, stejně jako všechno ovoce, nejlepší čerstvě utržené. Jsou voňavé i sladké a dužnina se skoro až rozplývá na jazyku. Ze švestek se dá udělat spousta dobrot, ale aby vám švestky vydržely po celý rok a nezabíraly půlku mrazáku, můžete je jednoduše nasušit. Sušení je vždy nejprostším způsobem uchování ovoce, ale také bylin. Sušené plody jsou chutné a sladké, zachovávají si maximu blahodárných látek, zabírají málo místa a nepotřebují zvláštní zacházení.

Dobře jim bude na tmavém a suchém místě v plechovce nebo sáčku. Pokud jsou vysušené dobře, pak budou stále vláčné a měkké, ale když je zmáčknete, nevyteče šťáva.

Sušení švestek je pomalé

Švestky jsou poměrné velké a dužnaté ovoce, proto je jejich sušení časově náročné. Nenechejte se zviklat myšlenkou na rychlejší sušení při vyšších teplotách. Nestojí to za to, navíc připalujícími se šťávami plody hořknou. Sušit můžete v sušičce i troubě při teplotách maximálně 50 až 65 °C a provádí se to ve dvou až třech fázích, mezi nimiž je vhodné nechat švestky úplně vychladnout a až pak začít další fázi zahřívání.

Ideální je sušit půlky či čtvrtky švestek zbavené pecek. Není nic protivnějšího než právě pecky v měkké lepivé dužnině, i když je jinak sušené ovoce velmi chutné.

Jak sušit švestky?

Švestky sušte v troubě nebo sušičce na 50 °C zhruba 4 hodiny. Dávejte si pozor na slakou šťávu z měknoucího ovoce. Plech vyložte papírem na pečení. Po první fázi sušení nechejte ovoce zcela vychladnout a začněte druhou fázi při teplotách mezi 60 a 65 °C zhruba tři hodiny. Opět nechejte vychladnout a zkontrolujte kvalitu vysušení.

Pokud jsou švestky stále příliš šťavnaté, pokračujte třetí fází opět na 50 °C, průběžně kontrolujte stav a ukončete sušení, až budou švestky při zmáčknutí měkké, ale bez vytékajících šťáv.

Související články