Zdroje: susenedobroty.cz, toprecepty.cz
Švestičky z naší zahrádky
Sušené švestky jsou docela obyčejné ovoce, které dehydratací nejen zesládne a trošku povadne, ale také se díky usušení nekazí. Je to skvělý způsob, jak si švestek užít kdykoli během roku. Sušené navíc zabírají jen málo místa.
Jak doma usušit švestky v troubě vám poví také Jana C. ve svém videopříspěvku:
Jak doma sušit švestky?
Sušení švestek není nic náročného, přesto je dobré vědět jak na to. Začněte především tím, že švestky vypeckujete. Uznejte, že právě pecka uvnitř je nepříjemná a často bývá v průmyslově sušeném ovoci. Když už si tedy dáte práci se sušením vlastního ovoce, každou švestku do půlky nařízněte a pecku odstraňte.
Sušte po etapách
K sušení budete potřebovat sušičku ovoce nebo troubu, kde můžete nastavit nejen teplotu, ale i čas. Jistěže je švestky možné sušit i ve staré plynové troubě, kde obojí nastavení chybí, ale budete muset sušení častěji kontrolovat. Švestky se totiž suší po etapách, aby bylo vysoušení co nejšetrnější a švestky se nepálily a zároveň abychom nestrávili sušením poměrně dužnatého ovoce celé dny.
Na plech rozprostřete pečicí papír a švestky tak, aby bylo mezi nimi i trošku místo. Paní Jana jich má na plechu jen několik, patrně by bylo možné sušit na stejném plechu i dvojnásobek ovoce.
Bez pecek a s otevřenými dvířky
Následně sušte ovoce ve třech etapách. První 4 hodiny na 50 °C, poté 3 hodiny a 30 minut na 65 °C a nakonec 30 minut na 65 °C za použití cirkulace horkého vzduchu. Po celou dobu sušení během všech tří fází nechte dvířka trouby mírně otevřená, aby se uvnitř nedržela vlhkost.
Během sušení je ideální, aby ovoce nepouštělo šťávu a bylo vždy položené slupkou dolů. V sušičce je možné sušení tahem 10 až 18 hodin, a to zhruba na 57 °C. Nezapomeňte nechat ovoce pořádně vychladnout a pak zkontrolujte, zda je dostatečně dehydrované.
Dobře usušené švestky jsou stále pružné, ale již z nich nevytéká žádná šťáva ani při skusu. Sušené švestky skladujte v dobře uzavíratelné nádobě na suchém tmavém místě.