Bazalka se postupem času stala i velice oblíbenou bylinkou českých kuchyní. Je plná vitamínů, nádherně voní, a navíc doladí chuť mnoha pokrmů. Proto stojí za to zachovat si její čerstvost s těmito vlastnostmi po celý rok v zásobě. Hodí se totiž do mnoha pokrmů.

Jak na to, se podívejte v následujícím videu:

Zdroj: Youtube

Něco málo o bazalce

Oblíbená bylinka, která má výraznou a nezaměnitelnou vůni i chuť, se řadí k rostlinám hluchavkovitým. V současné době je jí více jak 60 druhů, z čehož jsou některé dekorativní, jiné se využívají k vaření, anebo k léčení. Většinou rostlina dorůstá do výšky 20 až 60 cm a má vejčité kopinaté listy a bílé nebo fialové květy. Pěstovat ji můžete na zahradě, ale i po celý rok doma na parapetě.

Bazalka je léčivka

Využití bazalky pro její léčivé účinky je neskutečně pestré, a to díky velkému množství účinných látek. Obsahuje vitamín C, silice a třísloviny a mnoho užitečných minerálů. Celkově zlepšuje metabolismus celého organismu a má blahodárné účinky na trávicí trakt. Podporuje trávicí činnost a správnou tvorbu žluči, působí proti nadýmání a také odbourává tuky.

Zároveň je bazalka jedním z nejúčinnějších přírodních antidepresiv a zmírňuje bolesti hlavy. Pro své dezinfekční účinky se hodí i zevně na špatně se hojící rány, opruzeniny či štípance od hmyzu. Pokud vás trápí afty nebo záněty dásní, můžete odvar z bazalky využít jako ústní vodu. Velice často se využívá i na revma a bolavé klouby.

Naložte si bazalku do oleje se solí

Je mnoho způsobů, jak můžete zpracovat bazalku. My pro vás dnes máme ověřený tip italských fajnšmekrů. Při tomto zpracování bylinka nezhnědne ani nezčerná a zachová si své omamné a osvěžující aroma. Olej totiž dokonale zintenzivní a zdokonalí chuť u všech nakládaných ingrediencí, a jinak tomu není ani u bazalky. Nejlepší je použít kvalitní panenský olivový olej, ale není špatný ani sezamový.

Jak na to

Připravte si čerstvě natrhanou bazalku a pečlivě otrhejte ze stonků celé listy. Vložte je do misky se studenou vodou a řádně je omyjte. Potom je vyskládejte na utěrku a nechte je dokonale oschnout. Neměla by na nich být ani kapička vody, než budete pokračovat. Mezitím si připravte k ruce naprosto čisté uzavíratelné skleničky, hrubozrnnou sůl a olivový olej. Jakmile je bazalka naprosto suchá, nasypte na dno sklenic pár zrnek soli a můžete začít postupně vyskládávat lístky bazalky.

Pěkně lístek po lístku

Vždy, když bude bazalky tak půlcentimetrová vrstva, přidejte opět špetku soli a postupně vždy zalévejte olejem. Několikrát také bazalku stlačte kuchyňskou stěrkou, abyste vytlačili případný vzduch. Ve chvíli, kdy budete mít sklenice plné bazalky, dolejte je olejem, a to 1,5 cm pod hrdlo. Nad lístky musí být malá vrstvička oleje, aby nedošlo k oxidaci a jejich hnědnutí. Nechte tak půlhodiny odstát, a poté můžete zavřít víčky. Sklenice s naloženou bazalkou skladujte v chladu a ve tmě.

Zdroje: www.vitalia.cz, www.zahradkarskaporadna.cz, www.skvelydomov.cz