Zdroje: abecedazahrady.dama.cz, www.nasezahrada.com

Libeček lékařský je vytrvalá bylina, která dosahuje výšky dvou metrů. Pravděpodobná domovina libečku je Persie. Za dávných dob se využíval v lékařství, žvýkáním listů si Řekové mírnili nadýmání a podporovali trávení (ideální kombinace). Z libečku můžete využít listy, semena a kořeny. Kořen se vnitřně používá například jako diuretikum, při zánětu močových cest a měchýře, při onemocnění jater, na otoky, na střevní obtíže, apod. Můžete ho i inhalovat při onemocnění dýchacích cest. Z oddenku se připravuje odvar, který se přidává do koupele na hnisavé rány.

V dnešní době ho celkem běžně seženete v obchodech. Ale nejlepší je samozřejmě ze zahrádky, protože znáte jeho původ. Ale ne každý si svůj vlastní libeček může vypěstovat. Pokud nemáte zahradu nebo terasu, zkuste se zeptat známých, kteří zahrádku mají. Jistě se rádi rozdělí.

Jak libeček pěstovat

Vypěstovat libeček je snadné. Lze ho vypěstovat ze semen, která můžete zasít březen/duben nebo až srpen/září. Libeček klíčí pomalu, tak se nestrachujte, že je něco špatně.

Nejrychleji vám libeček poroste z části dospělé rostliny, které se říká kořenový puk. Jak jsem psala na začátku, poptejte se sousedů, kousek rostliny na zasazení vám jistě poskytnou.

Libeček má rád plné slunce až polostín a na prostor i zálivku je trochu náročnější. Zasadit si ho můžete i do květníku.

Sušení libečku

Pokud chcete libeček usušit, vyrazte na zahradu dopoledne, kdy už na listech nebudou kapky ranní rosy a nejlépe vyberte den, kdy bude svítit sluníčko. Trhejte celé stvoly a z nich otrhejte lístky. Lístečky sušte vždy pod 40 °C! Tím docílíte stejné barvy a vůně. Využít můžete sušičku, nebo sušte ve stínu, kde dostatečně proudí vzduch.

Pokud máte dobře větranou půdu, natrhejte celé stvoly, ty svažte do tenkých svazků a zavěste.

Usušený libeček uchovejte v tmavé nádobě, kde vám vydrží rok.

Zamražení libečku

  1. Skliďte jako při sušení (viz výše). Listy opláchněte, dobře usušte a najemno nakrájejte. Lidé využívají ke skladování v nápojových kartonech. Nastrkejte do čisté krabice od džusu/mléka pokrájený libeček a vložte do mrazničky. Při vaření snadno z krabice vyklouzne a můžete si odříznout požadované množství.
  2. Tvořítka na led – do nich nacpěte posekaný libeček a zalijte vodou.

Zpracování oddenků s kořeny

Čerstvý oddenek s kořeny se zpracovává ihned po vykopání tím, že ho rozmixujete a smícháte s olivovým olejem, který je lisovaný za studena. Tato tinktura poslouží na pigmentové skvrny.

Já osobně přidávám libeček třeba při vaření brambor, ale i do bramborové kaše.