Šalvěj je nejen oblíbená bylinka, která má mnoho pozitivních účinků na naše zdraví, ale jedná se i o výborné koření s širokým využitím. Jako léčivá rostlina se využívá již od starověku, kdy získala pojmenování Salvia podle latinského „salvare", tedy spasit nebo uzdravit. Chcete si vychutnat veškeré benefity, vůni a chuť šalvěje i v zimě? Poradíme vám, jaké máte možnosti.

Chcete vědět, jak uchovat šalvěj dehydratací a znát recept na šalvějové máslo ke zmrazení? Podívejte se na toto YouTube video na kanálu Moat Cottage Homesteading:

Zdroj: Youtube

Šalvějové máslo

Ze šalvěje si můžete velice snadno připravit vynikající máslo, které nádherně provoní každé pečené či grilované maso, perfektně dochutí křupavé pečivo a hodí se samozřejmě i rybám, těstovinám a pečené zelenině.

Jistě s ním dokážete v kuchyni vykouzlit i spoustu dalších lahodných pokrmů. A jak domácí šalvějové máslo připravit? Nasekejte bylinku najemno a pak ji utřete s máslem. Poměr je jen na vaší konkrétní chuti. Velice dobrým doplňkem je i sůl a utřený česnek.

Hotové bylinkové máslo si na zimu můžete zamrazit. Udělejte si raději menší porce, které pohodlně a prakticky využijete při vaření. Použít k tomu lze například formičky na led.

Nakládaná šalvěj

V tomto případě využijte konzervační účinky oleje, který navíc výborně absorbuje veškeré aromatické a chuťové látky. Jednoduše bylinku vložte do sklenky, zalijte ji zcela slunečnicovým nebo olivovým olejem a řádně zavíčkujte. V tomto případě zvolte nádobu z tmavého skla. Olej bude k použití zhruba po 6 týdnech.

Související články

Šalvějový ocet

Způsob přípravy je vlastně obdobný jako ten předchozí. Řádně očištěnou bylinku zalijte vinným nebo jablečným octem. Lístky by měly být kompletně ponořené v tekutině, protože vyčnívající kousky by mohly začít zbytečně plesnivět. Následně uložte nádobu na tmavé, chladnější a suché místo a jednou denně ji protřepte. Ocet bude aromatizovaný a hotový zhruba za 3 až 4 týdny.

Šalvěj si zmrazte

Jestliže chcete šalvěji zachovat co nejčerstvější chuť i aroma, nejlepším způsobem je bylinku zamrazit. Můžete ji ponechat celou, anebo si ji předem pokrájet či namixovat. Vložte ji do krabiček, na rozmixovanou šalvěj lze opět využít tvořítko na led.

Zdroje: www.apetitonline.cz, www.kupi.cz