Zdroje: bestglitz.com, www.vitalia.cz, cookingformysoul.com

Historie bramborové kaše

Existuje tisíce způsobů jak bramborovou kaši vyrobit. Není divu, tento jednoduchý recept je zdokonalován už od 18. století. Mezi prvními propagátory tzv. brkaše patří anglická autorka Hannah Glasse. Ve své knize receptů Umění kuchařství nabádá čtenáře, aby brambory uvařili, oloupali, dali do kastrolu a dobře je rozetřeli s mlékem, máslem a trochou soli. Ve Spojených státech publikovala Mary Randolph recept na bramborovou kaši ve své knize Virginie v domácnosti, který vyžadoval 15 gramů másla a lžíci mléka na půl kilogramu brambor. Počátkem 20. století už byla kaše tak oblíbená, že se v kuchyních začal objevovat nástroj zvaný Ricer. Tato kovová mašinka připomíná velký lis na česnek. Sloužil právě k přípravě hladké a nadýchané bramborové kaše, která se nelepí. Právě tento lis je tajemstvím mnoha šéfkuchařů v proslulých světových restauracích.

Ingredience na nadýchanou bramborovou kaši

Budete potřebovat pouze 5 přísad. 1 kg červenohnědých brambor nebo brambory varného typu C. 250 ml plnotučného mléka, 250 g nesoleného másla, sůl a pepř.

Jaký druh brambor použít

K výrobě lehké a nadýchané bramborové kaše vždy používejte červenohnědé brambory nebo brambory varného typu C. Obsahují totiž nejvíce škrobu, který je důvodem žádané konzistence.

Jak brambory vařit

Dalším tajemstvím dokonalé kaše je vaření brambor. Pokud si chcete užít chuť zeleniny, zkuste tyto triky.

  1. Hlízy krájejte na stejně velké kousky. Zajistíte si tím, že škrobové buňky neprasknou, gel se nerozlije a brambory nebudou mazlavé.
  2. Brambory vložte do vody, která má přesně 71 °C. Buď do vody vložte teploměr nebo ji nechte projít varem a počkejte 10 minut, než vychladne. Při této teplotě brambory zahřívejte 20 minut.
  3. Po dvaceti minutách brambory odstavte z plotny a prudce je zchlaďte pod tekoucí vodou. Zastaví se tak proces vaření a škrobové buňky se zatáhnou.

Nadýchaná brkaše

Tajemství nadýchané kaše tkví v použití lisu na brambory. Ten si chválili již šéfkuchaři za socialismu i naše babičky. Možná ho najdete ve staré kuchyni na chalupě. Pokud chcete nový, pořídíte ho už od 150 korun. Uvolní totiž méně škrobu než mixér nebo kuchyňský robot. Zabráníte tak lepivé konzistenci kaše.

Jak udělat bramborovou kaši

Vychladlé brambory postupně pasírujte do mísy. Mezi tím si rozpusťte máslo a přidejte k nim mléko. Smetanovou směs nalijte na brambory a promíchejte. Dochuťte solí a pepřem. Na talíři ozdobte pažitkou nebo petrželkou.