Cukety jsou skvělým obohacením každého jídelníčku. Jsou perfektní nejen pro zdraví, ale i pro štíhlou linii. Ptáte se proč? Zhruba 90 % plodu tvoří voda, zbytek je plný vlákniny. Takže jsou ideální i při hubnutí, protože obsahují velmi málo kalorií a tuků. 100 gramů cukety má jen 15 kcal! Rozpustná vláknina úžasně zpomaluje trávení a stabilizuje hladinu cukru a inzulinu v krvi.

Cukety jsou také přímo nabité vitaminy, antioxidanty a stopovými prvky. Prim hrají provitamin A, vitaminy skupiny B a vitamin E. Kromě toho se mohou chlubit i obsahem tolik pro lidské tělo potřebného vápníku, železa, fosforu, draslíku, zinku, selenu a manganu. Bezvadně podporují imunitu a detoxikují organismus. A nejen to! Báječně čistí střeva, posilují srdce a cévy, snižují cholesterol a zlepšují zrak a kvalitu vlasů i nehtů. Zkrátka a dobře, mít z ní vyrobenou lahůdku, kterou máte po ruce i v zimě, stojí za to!

Domácí čalamáda, kterou určitě neodmítnou ani děti

K výrobě budete potřebovat 2 kg cuket, 500 g paprik, 250 g mrkve, 250 g cibule, 100 g cukru, 50 g soli, 1 dl rostlinného oleje, 1 dl octa, 2 až 3 stroužky česneku a mletý pepř.

Postup přípravy

Veškerou zeleninu očistěte, oloupejte, pečlivě umyjte pod studenou tekoucí vodou a nechte okapat. Jestliže máte velké cukety s tvrdou slupkou, odstraňte ji společně s vnitřky a semínky. Když máte plody připravené, stačí je nastrouhat na hrubém struhadle, stejně tak i mrkev. Jestliže máte raději větší kousky zeleniny, pokrájejte je tak, aby vám jejich velikost vyhovovala. Fantazii se meze nekladou. Oloupanou cibuli nasekejte najemno a papriky nakrájejte na nudličky. Poté přidejte připravený rostlinný olej a ocet. Stroužky česneku dokonale utřete se solí a přidejte do směsi, kterou podle vaší chuti okořeňte mletým černým pepřem.

Všechny suroviny promíchejte, aby se vzájemně propojily a nechte je tak 2 hodiny odležet. Mezitím si připravte čisté sterilizované sklenice s dobře uzavíratelnými víčky, které naplníte připravenou čalamádou. Pak už stačí jednotlivé sklenice důkladně uzavřít a vložit do zavařovacího hrnce. Zalijte je vodou tak, aby sahala pod okraj víček, hrnec uzavřete a můžete sterilizovat tak 20 až 25 minut při teplotě 80 °C. Poté sklenice s čalamádou vyjměte a nechte vychladnout.

Nejen jako příloha, ale i pod maso či do salátů

Čalamádu můžete v kuchyni využít mnoha způsoby. Je výborná jen tak s chlebem, toustem či topinkou. Skvěle dochutí jakýkoliv zeleninový salát, ale hodí se i k přípravě masa a těstovin. Dokonale zpestří i grilovací party, když ji dáte na stůl jako originální dip.

Zdroje: www.receptyonline.cz, www.zavarit.cz, www.jaktak.cz