Dušené zelí je k masu jako dělané, dodá mu šťavnatost a ten správný šmak. Sice ho můžete koupit ve sklenicích v obchodě, ale nejlepší je stejně to domácí. Příprava není tak zdlouhavá a výsledek vážně stojí za to. Navíc pokud vám zbyde tohle zelíčko, můžete ho využít do slaných koláčů nebo jako přílohu k bramborákům. Zkrátka dušeného zelí není nikdy dost. Takže pojďte si ho připravit!

Z čerstvého zelí

Základem je dobrá hlávka červeného zelí, kterou koupíte v jakékoliv samoobsluze. Ještě než ji nakrájíte, hezky ji oberte – odstraňte povadlé listy nebo „obouchané“ části. Pak hlávku rozdělte nožem na čtvrtiny a odstraňte košťál. Máte hotovo? Pak můžete začít krouhat. Pokud se vám do krájení moc nechce, můžete použít struhadlo nebo kuchyňského robota, který vám zeleninu „nanudličkuje“ coby dup.

Co obnáší proces dušení

Získali jste velkou zelnou drť? Pak rozehřejte na pánvi 2 lžíce vepřového sádla. Přidejte zelí, sůl, drcený kmín, lžíci cukru a špetku skořice, která dodá zelné směsi zvláštní šmak. Zelnou směs orestujte a nakonec do ní přidejte i 1 nastrouhané jablko. Vše podlijte vodou a na slabém plameni poduste zhruba 30 minut. Nakonec odklopte pokličku, aby se vypařil zbytek vody a do hotového zelí zamíchejte 100 g másla. Jakmile se rozpustí, přidejte ještě vinný ocet a případně i cukr a sůl. Chuť si vylaďte podle svého. A můžete začít servírovat.

Ze sterilovaného zelí ve sklenici

Na to, jak připravit skvělou přílohu k masu ze sterilovaného zelí, se podívejte v následujícím videu:

Zdroj: Youtube

Proč jíst červené zelí

Červené nebo bílé? Výběr zelí je na vás. Pravdou je, že červené zelí má spoustu kladů, které vás možná překvapí. Jaké to jsou?

  • Červené zelí podporuje hubnutí.
  • Obsahuje antioxidanty, které chrání buňky před poškozením. Takže budete déle mladí.
  • Najdete v něm látku sulforafan, která zabraňuje zánětům v těle.
  • Je bohaté na vitaminy C a K. Tohle duo napomáhá lepšímu vstřebávání vápníku v těle. Takže pokud chcete posílit kosti, jezte červené zelí ve velkém!

Související články

Zdroje: www.mlsnavarecka.cz, www.youtube.com