Na česnekovou polévku lze narazit v mnoha podobách. Aktuálně se v nejrůznějších receptech hovoří hlavně o její krémové podobě, která má však do pravé a poctivé česnečky hodně daleko. Ten úplně původní postup je neuvěřitelně rychlý, levný a obsahuje jen několik málo ingrediencí. Finální pokrm pak neslouží jen jako lék na kocovinu, ale skvěle zastoupí i rychlou svačinu či večeři. Zkuste si připravit poctivou česnečku podle receptu našich babiček!
Zdroje: toprecepty.cz, novinky.cz, celostnimedicina.cz
Nejčastěji se o ní hovoří jako o první pomoci při kocovině či žaludečních nevolnostech způsobených nadměrným pitím alkoholu. Česnečka je však mnohem důležitějším pokrmem, na který se v průběhu let pomalu zapomíná. Anebo minimálně na ten úplně původní recept, s nímž se známá česnečka dala uvařit během pár minut, a to navíc z ingrediencí, které má snad každý běžně doma.
Česnek je bohatý na mnoho zdraví prospěšných látek.
Česnek a jeho vliv na zdraví
Jak již bylo zmíněno, česnečku si nejčastěji dopřávají lidé ráno po prohýřené noci, aby zklidnili žaludek a dodali svému tělu sílu. Krátce po konzumaci přitom skutečně přichází úleva, což je způsobeno právě česnekem. Ten má totiž na tělo blahodárné účinky. Nachází se v něm mnoho vitamínů a minerálů, ale hlavně je znám pro své silné antibakteriální, protiplísňové a antivirové účinky. Odborníky bývá česnek často označován za jedno z nejsilnějších přírodních antibiotik, která dokážou pomoci od mnoha zdravotních problémů. Zdaleka tak nejde jen o kocovinu a žaludeční obtíže.
Přiložením stroužku česneku na bolavý zub si můžete na chvíli ulevit od bolesti, naše babičky jej také používaly k odstraňování bradavic a kožních plísní. Jde zkrátka o superpotravinu, která léčí tělo nejen zevnitř, ale také zvenčí. Jeho pravidelná konzumace funguje také skvěle jako prevence kardiovaskulárních onemocnění.
Česnek je bohatý na fytoncidy, jako je allicin, který je vytvářen při drcení nebo mletí stroužků.
Česnek přispívá i hubnutí
Kromě nejrůznějších zdravotních benefitů česnek může velmi výrazně ovlivňovat i váhu lidského těla. Prvotní testy byly zatím provedeny jen na krysách, účinky česneku v tomto směru však rozhodně potvrzují. Během jednoho experimentu byly krysy krmeny potravou bohatou na fruktózu, která vedla k jejich rychlému tloustnutí. Jedné skupině krys byl ovšem navíc podáván allicin (látka obsažená v česneku) a právě u této skupiny krys se narůstání hmotnosti výrazně zmírnilo. Navíc u ní byl pozorován i nižší krevní tlak.
Poctivá česnečka podle našich babiček
Budete potřebovat:
3-4 brambory
3 stroužky česneku
máslo
1 lžičku soli
špatku kmínu
2 špetky majoránky
1 vajíčko
1 lžíci sekané petrželky
Postup:
Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky, vložíme do většího hrnce a zalijeme asi jedním litrem vody. Osolíme je, přidáme kmín, majoránku, kousek másla a prolisovaný česnek. Přivedeme k varu a vaříme do té doby, než brambory změknou.
Poté si rozkvrdláme vajíčko a za stálého míchání jej vlijeme do polévky. Ještě zhruba minutu povaříme, vmícháme čerstvou sekanou petrželku a můžeme podávat.
TIP: Česnek v průběhu vaření ztrácí svou sílu a tím i léčivé vlastnosti. Pokud tedy toužíte po výraznější polévce, přidejte česnek až v průběhu vaření. Množství česneku zároveň můžete upravovat podle vlastních preferencí.