Zdroje: toprecepty.cz, novinky.cz, celostnimedicina.cz

Nejčastěji se o ní hovoří jako o první pomoci při kocovině či žaludečních nevolnostech způsobených nadměrným pitím alkoholu. Česnečka je však mnohem důležitějším pokrmem, na který se v průběhu let pomalu zapomíná. Anebo minimálně na ten úplně původní recept, s nímž se známá česnečka dala uvařit během pár minut, a to navíc z ingrediencí, které má snad každý běžně doma.

Česnek a jeho vliv na zdraví

Jak již bylo zmíněno, česnečku si nejčastěji dopřávají lidé ráno po prohýřené noci, aby zklidnili žaludek a dodali svému tělu sílu. Krátce po konzumaci přitom skutečně přichází úleva, což je způsobeno právě česnekem. Ten má totiž na tělo blahodárné účinky. Nachází se v něm mnoho vitamínů a minerálů, ale hlavně je znám pro své silné antibakteriální, protiplísňové a antivirové účinky. Odborníky bývá česnek často označován za jedno z nejsilnějších přírodních antibiotik, která dokážou pomoci od mnoha zdravotních problémů. Zdaleka tak nejde jen o kocovinu a žaludeční obtíže.

Přiložením stroužku česneku na bolavý zub si můžete na chvíli ulevit od bolesti, naše babičky jej také používaly k odstraňování bradavic a kožních plísní. Jde zkrátka o superpotravinu, která léčí tělo nejen zevnitř, ale také zvenčí. Jeho pravidelná konzumace funguje také skvěle jako prevence kardiovaskulárních onemocnění.

Česnek přispívá i hubnutí

Kromě nejrůznějších zdravotních benefitů česnek může velmi výrazně ovlivňovat i váhu lidského těla. Prvotní testy byly zatím provedeny jen na krysách, účinky česneku v tomto směru však rozhodně potvrzují. Během jednoho experimentu byly krysy krmeny potravou bohatou na fruktózu, která vedla k jejich rychlému tloustnutí. Jedné skupině krys byl ovšem navíc podáván allicin (látka obsažená v česneku) a právě u této skupiny krys se narůstání hmotnosti výrazně zmírnilo. Navíc u ní byl pozorován i nižší krevní tlak.

Poctivá česnečka podle našich babiček

Budete potřebovat:

3-4 brambory

3 stroužky česneku

máslo

1 lžičku soli

špatku kmínu

2 špetky majoránky

1 vajíčko

1 lžíci sekané petrželky

Postup:

Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky, vložíme do většího hrnce a zalijeme asi jedním litrem vody. Osolíme je, přidáme kmín, majoránku, kousek másla a prolisovaný česnek. Přivedeme k varu a vaříme do té doby, než brambory změknou.

Poté si rozkvrdláme vajíčko a za stálého míchání jej vlijeme do polévky. Ještě zhruba minutu povaříme, vmícháme čerstvou sekanou petrželku a můžeme podávat.

TIP: Česnek v průběhu vaření ztrácí svou sílu a tím i léčivé vlastnosti. Pokud tedy toužíte po výraznější polévce, přidejte česnek až v průběhu vaření. Množství česneku zároveň můžete upravovat podle vlastních preferencí.