Taveňáky si schovejte na výlet

Začněme sýrem. Do česnekové pomazánky můžete doslova zamíchat, co dům dal, anebo speciálně kvůli ní zajít do obchodu a vybrat snadno roztíratelný sýr určité chuti. Ačkoli tavené sýry nejsou zase tak nezdravé, jak se o nich traduje, vyšší obsah soli a fosforečnanů z nich činí spíš praktického parťáka na výlety než pravidelného účastníka přípravy domácích pokrmů. Chcete-li mít pomazánku lehkou a zdravou, zvolte žervé nebo lučinu a případně i cottage, který se pyšní velmi nízkým obsahem tuku.

Se solí to nepřehánějte

Otázkou je, jak moc chcete mít pomazánku slanou. Obecně se doporučuje solit spíše méně, a to nejen kvůli zdraví, ale také z důvodu, aby sůl nepřebila ostatní chutě. Zkuste pro jednou sůl vynechat a měkký sýr ochutit jen čerstvě nadrceným pepřem. S česnekovou pomazánkou se skvěle pojí také bylinky. Petrželka nebo pažitka jsou klasickou volbou, kterou rozhodně nic nezkazíte, zkusit však můžete i kopr nebo cibulovou nať. Použijete-li místo taveňáku čerstvý měkký sýr, nemusíte ho ani nastavovat majonézou. Pomazánka se dá ostatně zjemnit i lžící bílého jogurtu nebo smetany.

Tip: Česnekovou pomazánku nechte několik hodin rozležet v lednici, než ji začnete mazat na pečivo – chutě se tím krásně pospojí. Chlebíčky ozdobte plátky ředkviček a snítkou petrželky.

Česneková pomazánka s nivou a ořechy

Patříte-li k milovníkům sýrů, jistě jste si oblíbili kombinaci plísňového sýra a vlašských ořechů. V našich krajích není zase tak obvyklá a hosté ji určitě nebudou očekávat. Základní pomazánku ze žervé nastavte nastrouhanou nivou a vlašské ořechy použijte jako ozdobu již namazaných chlebíčků či jednohubek. Opět dejte pozor na množství soli, niva je sama o sobě velmi slaná, takže odolejte pokušení sahat po slánce a nechte vyniknout přirozenou chuť sýrů.

Luxusní jednohubky z trouby

Tento recept je krabičkou poslední záchrany, když se vám na poslední chvíli ohlásí návštěva a vy doma nemáte nic jiného než zbytky sýrů v lednici, česnek ve spíži a několik gumových rohlíků. Postup je naprosto jednoduchý. Rohlíky nakrájíme na kolečka a potřeme je pomazánkou, kterou si umícháme z měkkého sýra, česneku, pepře a případně bylinek. Jednohubky vyskládáme na plech, posypeme je vrstvičkou strouhaného sýra tvrdého a v klidu očekáváme příchod návštěvy. Jakmile je za dveřmi, zapneme troubu a jednohubky v ní několik minut zapékáme, aby se rohlíky rozpekly a tvrdý sýr se roztavil. Podáváme horké, nejlépe se šálkem čaje nebo sklenicí vína.

Místo rohlíků lze samozřejmě použít i starší veku nebo bagetu, v případě nouze klidně i toastový chléb rozkrájený na trojúhelníky. Najdete-li k tomu doma skleničku oliv a sáček oříšků, luxusní pohoštění je na světě.

Zdroje: www.bezpecnostpotravin.cz, www.igurmet.cz