Zdroje: YouTube.com, svetkreativity.cz, krasno.cz

Každý se v současné době snaží nějak ušetřit a leckdy to znamená, že namísto dobrých potravin musíme kupovat ty méně kvalitní, protože jsou levnější. Největší rozdíl v kvalitě je možné poznat například u uzenin, do nichž se kvůli snížení nákladů na výrobu přidávají v mnoha případech ingredience, které zkrátka jíst nechceme. Naštěstí je ale možné si velmi jednoduše připravit kvalitní kuřecí salám doma. A to rychle, levně a navíc s tím, že přesně víte, co salám obsahuje.

Domácí salám v troubě i ve vroucí vodě

O tom, že je možné v domácích podmínkách připravit šunku nebo salám, slyšel už asi každý. Často se ale v souvislosti s jejich výrobou hovoří o náčiní, které doma běžně skoro nikdo nemá, a tak raději mnozí zůstali u šunky a salámu z obchodu. Uvařit domácí salám ale zvládne naprosto každý, a to bez toho, aniž by musel pořizovat udírnu nebo třeba mlýnek na maso. Vše zvládnete jen s nožem, hrncem a plastovým rukávem na pečení.

Recept na kuřecí salám

Základem kuřecího salámu je pochopitelně kuřecí maso. Připravte si 8 kuřecích stehen a 1 kilogram kuřecích prsních řízků. V první řadě zbavte stehna kostí a kůží a maso dejte prozatím stranou. Kosti a kůže dejte do hrnce a zalijte je 1 litrem vody. Obsah hrnce přiveďte k varu, stáhněte plamen a nechte kuřecí vývar vařit asi 30 minut. Vývar nechte zchladnout a nakrájejte si na malé kousky maso z kuřecích stehen. Následně jej ještě nožem nasekejte. Dejte do velké mísy, zakryjte ji potravinářskou fólií a dejte do chladničky. Stejným způsobem nakrájejte i kuřecí prsní řízky. Pak v míse maso z prsou i stehen spojte.

Salám podle vaší chuti

Masovou směs osolte asi 1 lžičkou soli, opepřete a přidejte 2 stroužky česneku. Případně můžete do masa vmíchat i další koření, které máte rádi. Hodí se do něj například mletá červená paprika, ale i špetka kari. Všechno zalijte připraveným kuřecím vývarem, opravdu dobře promíchejte, přikryjte potravinářskou fólií a dejte do chladničky minimálně na 6 hodin. V ideálním případě přes noc.

Následně si na kuchyňské lince rozprostřete 2 plastové rukávy vhodné na pečení a do každého z nich dejte půlku masové směsi. Rukáv dobře zabalte a z masa vytvořte šišku podobnou salámu. Maso v rukávu dobře upěchujte, oba konce zavažte provázkem a maso také svažte kolem dokola, aby si v průběhu tepelné úpravy udrželo svůj tvar.

Následně máte dvě možnosti – buď kuřecí salám uvaříte, anebo upečete. Pokud se rozhodnete pro první variantu, vložte salám do hlubokého hrnce, zalijte jej dostatečným množstvím vody a vodu přiveďte k varu. Stáhněte plamen, hrnec přikryjte poklicí a salám vařte 1 hodinu. V druhém případě stačí salám položit na plech a dát jej péct do trouby vyhřáté na 180 °C po dobu 60 minut. Hotové salámy nechte vychladnout a je hotovo. Kuřecí salám uchovávejte v chladničce a spotřebujte jej ideálně do 48 hodin.