Příprava vaječné omelety není žádná věda. Pokud však chcete své kuchařské umění posunout dál, zkombinujte vejce se šunkou. Hemenex totiž stojí na další úrovni. Při jeho smažení je důležité, aby vejce nebyla syrová nebo naopak vysušená a celá placka se díky přítomnosti šunky netrhala.

Zdravý nebo nezdravý hemenex

Podle kalorických tabulek 100 g hemenexu obsahuje 9 g bílkovin, 5 g sacharidů a 14 g tuků. Celková energetická hodnota se pohybuje kolem 182 kcal. To z tohoto jídla, pokud ho doplníme nakrájenou zeleninou nebo salátem, dělá výživný pokrm. Hemenex však může mít i svou nezdravou variantu. Stačí, když koupíte nekvalitní šunku, placka vám bude plavat v oleji, přesolíte ji a ještě si k ní dáte tři housky.

Související články

Hemenex nebo ham and eggs

Hemenex je jednoduše počeštělé anglické spojení „šunka s vejcem". Tento pokrm patří mezi tradiční americké a anglické snídaně. Vypadá však jinak. Ingredience se nesmíchají do jedné placky, ale podávají se zvlášť. Vejce také mohou mít různou podobu od míchaných, smažených až po pošírovaná.

Jak udělat hemenex

Na kvalitní a výživný hemenex použijte 1 lžíci rostlinného oleje, 3 plátky vysokoprocentní šunky, 3 (nejlépe domácí) vejce, sůl, mletý pepř, sladkou mletou papriku a pažitku nebo jarní cibulku na ozdobu. Na rozpáleném oleji nejdříve opečte šunku. Měla by se zatáhnout a změnit barvu. Na šunku rozklepněte vajíčka a obracečkou je rozdělte tak, aby zabírala celou plochu rovnoměrně. Žloutky nechte jemně „rozjet“. Syrová vejce osolte, opepřete, přidejte papriku a opékejte tak dlouho, dokud se spodní část placky nebude oddělovat ode dna. Vajíčka by měla být pevná, ne však syrová. Pokud je hemenex objemnější, placku raději otočte a vajíčka nechte dopéct. Před podáváním hemenex ozdobte pažitkou nebo jarní cibulkou.

Zdroj: www.archive.org, www.momshotel.cz