O houbaření se mluví jako o českém národním sportu. Jsme snad jediná krajina, v níž jsou lidé ochotní vstát v 5 hodin ráno a jít do lesa, i přesto, že nemusí najít ani „prašivku". Sběr hub má dlouhou historii. Až do 19. století bylo houbaření úzce spojeno s bojem o přežití. „Maso chudých" totiž skvěle zasytilo v době válek a hladomoru. Navíc, bylo zdarma a lehce dostupné pro všechny.

Zdravotní benefity hub

Zhruba 90 % z celkové hmoty hub tvoří voda. Obsahují zinek, měď, selen, mangan, železo a jód. Jsou také zdrojem vitamínů řady B, vitamínu A a D. Díky vláknině pomáhají snižovat cholesterol a vhodné jsou i do redukční diety. Mají minimum tuku a jsou poměrně energeticky chudé. Celkově houby pomáhají při prevenci rakoviny tlustého střeva, snižují krevní tlak, zbavují volných radikálů a toxinů a podporují imunitní systém. Jejich aromatické látky navíc napomáhají tvorbě slin a vylučování trávících šťáv. Jejich nevýhodou je těžká stravitelnost. Často mohou tzv. ležet v žaludku. Zabránit tomu můžete tím, že je nakrájíte na menší kousky, dostatečně dobře povaříte a trochu okyselíte citrónem nebo octem.

Houby na talíři

Byť se mezi houbaři najdou i tací, kteří houby nejedí, většina z nás na houby chodí právě díky jejich zvláštní, ale lahodné chuti. V české kuchyni mají houby široké využití. Pokrmy z nich se podávaly ve všední den i o svátku. A díky konzervaci nebo usušení byly k dispozici celoročně. Vaření s houbami je jednoduché. Počítejte však, že vždy pustí vodu a změknou. Tuto jejich vlastnost však můžete využít právě v houbovém guláši.

Staročeský houbový guláš

Tento guláš je jednoduchý a zvládne ho i kuchař-začátečník. Pokud máte lesní houby, do guláše použijte tvrdší kousky jako jsou praváci a suchohřiby. Využijte nohu i klobouk. Na 4 porce budete potřebovat 2 stroužky česneku, 1 litr vývaru, 2 lžičky majoránky, 2 ks cibule, 200 g hub, 2 lžičky drceného kmínu, 1 špetku nového koření, 2 lžíce mleté sladké papriky, 1 špetku mletého pepře, sůl dle chuti a sádlo. Na tmavou jíšku využijete mouku a sádlo.

Jak udělat houbový guláš

Nejprve si připravte tmavou jíšku. Platí, totiž, že vždy se jíška lépe spojí s pokrmem, pokud má opačnou teplotu. Rozehřejte sádlo a přidejte mouku. Restujte 2-5 minut do mírného zežloutnutí. Oheň vypněte a ještě minutu míchejte.

Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, houby očistěte a nakrájejte na větší kousky. Jejich chuť tak bude intenzivnější. Do hrnce vložte sádlo dle potřeby a nechte na něm zpěnit cibuli. Čím hnědší cibule bude, tím bude guláš tmavší. Poté přidejte houby a chvíli restujte. Okořeňte mletou paprikou, drceným kmínem a zalijte vývarem. Guláš vařte tak dlouho, dokud houby nebudou měkké. Přidejte jíšku a guláš zahusťte. Nechte ji nejméně 20 minut provařit. Úplně na závěr ho rozvoňte majoránkou. Podávejte s chlebem nebo bramborovým knedlíkem.

Zdroj:

https://krkonossky.denik.cz/zpravy_region/houby-a-jak-je-vyuzit-v-kuchyni-20130530.html

https://www.viscojis.cz/teens/index.php/potraviny-a-bezpenost/potraviny-rostlinneho-pvodu/zelenina/184-170-1579

https://www.vareni.cz/recepty/houbovy-gulas-z-cerstvych-lesnich-hub/