Zdroje: youtube.com, jimejinak.cz, wikihow.com

Udělejte si vlastní jablečný ocet!

Podívejte se například na toto video. Přiblíží vám domácí výrobu octa, a navíc také uvidíte, jak ve skutečnosti výsledný produkt vypadá. Autorka se rozhodla konečný výsledek nefiltrovat, proto je vzhledově podstatně jiný než ocet, na který jste zvyklí z obchodu:

Zdroj: Youtube

Domácí jablečný ocet je jednoduchý, ale počkáte si

Výroba jablečného octa je náročná jen časově. Bohužel není snadné zcela jednoznačně říci, jak dlouho bude kvašení probíhat, je to totiž přímo závislé především na teplotních podmínkách. Pokud tedy připravujete jablečný ocet během chladnějších měsíců, kvašení bude probíhat pomaleji, a proto déle než v létě.

Na přípravu si můžete pořídit bud speciální fermentační nádoby, ale lze samozřejmě použít také jakoukoli velkou nádobu a zátěž, která pomůže udržet jablka ponořená v tekutině. Sklenici pak můžete přetáhnout jen gázou nebo plátýnkem a zabezpečit provázkem či gumičkou. Při kvašení totiž vzniká oxid uhličitý, který musí mít možnost z nádoby unikat. Pamatujte také na to, že při každém kvašení se zvedne hladina v nádobě, a proto nikdy neplníme sklenice až po hrdlo. Obyčejně se ponechává polovina až třetina nádoby prázdná.

Příprava domácího jablečného octa

Na jedno kilo jablek či jablečných zbytků budete potřebovat 2 litry vody. Zatímco někdo bezpodmínečně přidává cukr, který pomůže nastartovat kvasný proces, jiní se spokojí jen s jablky a vodou. Pokud je to váš první pokus o jablečný ocet, rozhodně vyzkoušejte variantu s cukrem, a pokud vás bude kvašení zajímat více, experimentujte později s recepty bez cukru, třeba v létě, kdy půjde kvašení lépe díky vyšším teplotám.

Na každý hrnek vody budete potřebovat jednu lžíci cukru. Vody musí být tolik, aby byla jablka ponořená. Voda je lepší nechlorovaná, odstátá nebo převařená. Obsah nemusíte zatížit hned, ale jablka začnou kvašením stoupat k hladině a pak je vhodné použít závaží, kvašení octa je však možné i bez zátěže, ale za občasného promíchání. Kvašení bude trvat dva až tři týdny na tmavém, ale teplém místě okolo 21 °C. Poznáte to také podle toho, že jablka už neplavou, ale sedí u dna.

Pak sceďte tekutinu a nechejte znova pod víčkem z gázy pracovat další dva týdny. Ochutnávejte, a pokud jste s kyselostí spokojeni, stočte do lahví s dobrým uzávěrem a uložte do ledničky, čímž se zastaví proces kvašení.

Související články