Koncem června a začátkem července se po ročním čekání pravidelně naše republika zahalí do voňavého smyslného oparu, který si všichni užíváme. Jahodové období je totiž jedním z nejhezčích v roce. Začínají prázdniny, léto a čas strávený s rodinou a přáteli.

Co jim k tomu ale nabídnout lahodné a snadné pohoštění, kvůli kterému nebudete muset trávit celý den u trouby? Stačí utrhnout pár jahod, zavolat děti na pomoc a za pár minut máte připravený dokonalý koláč, při jehož přípravě se všichni pobavíte a strávíte příjemný společný čas v kuchyni.

Jahody obsahují vitamín C, A, B a E. Také je v nich draslík, zinek, hořčík nebo vápník, který naše tělo potřebuje ke správné funkci kostí. Jahody obsahují dost vody, jsou tedy oblíbeným dietním ovocem. Ne všichni jste možná věděli, že fungují i jako afrodiziakum.

Jahody zpracujte co nejdříve

Nevýhoda jahod je, že se nedají příliš dlouho skladovat, protože plesniví a kazí se. Pokud si jich nějaký ten košík ze zahrady, obchodu nebo třeba ze samosběru přinesete, myslete na to, že je nutné je co nejdříve zpracovat.

Než přistoupíte k dělání marmelády, zamražování či přípravě šťávy, zkuste si z nich něco upéct. My vám přinášíme jednoduchý a velmi chutný recept na jahodový piškotový koláč.

Pokud byste přece jen chtěli recept o něco vylepšit, doporučujeme přidat do těsta vaničku polotučného tvarohu nebo vanilkového pudinku. Posypte ho drobenkou a do té dejte lžičku skořice. Skvělou volbou je i přidat do těsta dvě lžíce kakaa. Čokoláda se totiž k jahodám obzvlášť hodí. No a pokud chcete zdravější verzi, nahraďte bílou mouku špaldovou.

Jahodový piškotový koláč

K přípravě tohoto koláče budete potřebovat dortovou formu o rozměru 20 centimetrů.

Suroviny:

100 g hladké mouky

3 vejce

špetka soli

100 g krupicového cukru

1 lžička vanilkové pasty (nebo esence)

1 lžička strouhané citronové kůry

25 g rozpuštěného másla

máslo a hrubá mouka na formu

100 g jahodového džemu a 250 g jahod na dokončení

Krém:

250 g tučné zakysané smetany 30%

100 g moučkového cukru

1 lžička vanilkové pasty

250 ml smetany na šlehání

Postup:

Troubu předehřejte na 170 °C, formu vymažte a vysypte. Prosejte mouku. Bílky vyšlehejte se solí do řidší pěny, přisypte cukr a ušlehejte do pevného sněhu. Žloutky rozšlehejte metličkou s vanilkovou pastou a kůrou, opatrně je vmíchejte do sněhu. Totéž udělejte s moukou a máslem. Těsto rozetřete ve formě a pečte asi 40 minut. Korpus nechte úplně vychladnout.

Na krém umíchejte smetanu s cukrem a vanilkovou pastou. Šlehačku vyšlehejte dotuha a pak do ní opatrně zapracujte zakysanou smetanu. Korpus rozkrojte, pomažte džemem a přiklopte. Navrch potřete krémem a ozdobte nakrájenými jahodami.

Zdroj: www.zeny.cz, www.receptynakazdyden.cz, www.apetitonline.cz