Knedlík je jedním z pilířů české kuchyně. Málokdo ale ví, že původně šlo o masové šišky, které naši předkové jedli jako hlavní chod. Až v 17. století se začaly péct z mouky a využívaly se jako pečivo. Průlomem v knedlíkové historii se stalo 19. a 20. století, kdy vznikaly různé druhy knedlíků. Hospodyňky je vytvářely z nejrůznějších druhů obilnin (dokonce i z rýže) a plnily je libovolnými náplněmi. Knedlík, tak jak ho známe dnes, je dílem 20. století. Česká kuchařka ho převzala z rakouské kuchyně.

Legenda o karlovarském knedlíku

Mezi nadýchanými houskovými knedlíky vyčnívá Karlovarský knedlík. Už na první pohled působí zajímavě – je mramorovaný a obsahuje i bylinky! Legenda praví, že za karlovarský knedlík můžou Prusové.

Údajně po bitvě u Hradce Králové, v roce 1866, se po Karlových Varech rozkřiklo, že se na město valí dvoutisícová pruská armáda, která sní, na co narazí. Místní lidé z toho byli v šoku a přemýšleli, jak z toho mála, co mají, nasytí takový hladový dav.

A tak hospodyňky přišly na karlovarský knedlík. Byl sytý, levný a zužitkovaly se při něm i zbytky pečiva. Ovšem vtipné je, že si na něm žádný Prus nepochutnal. Pruská armáda totiž do Karlových Varů nakonec nedorazila. Údajně jí vyplašila zvěst, že do města míří bavorská armáda, spojenec nenáviděného Rakouska. A kdo by takový střet riskoval, že? A tak nakonec knedlíkovou hostinu spořádali místní.

Šiška nebo kuličky

Což o to, příběh o knedlíku je poutavý. A pravdou je, že dnes si na karlovarském knedlíku pochutnávají nejen Prusové, ale i Češi, Moravané, Slováci a nezřídka také Rakušané. Karlovarský knedlík je nejen ozdobou talíře, ale dokáže skvěle sekundovat omáčkám (zejména svíčkové) a dušeným masům. Zkuste ho a dáte nám za pravdu.

Karlovarský knedlík krok za krokem

Jak chystá karlovarský knedlík lidový kuchař Jiří Babica, se podívejte ve videu:

Zdroj: Youtube

Příprava je snadná. 250 g starších housek nebo rohlíků nakrájejte na kostičky a zlehka je opražte v troubě. Smíchejte je se 2 žloutky, nasekanou petrželkou, 2 dl mléka, 100 g hrubé mouky, solí a špetkou muškátového květu a bílého pepře. Směs nechte 10 minut odležet a promíchejte ji se sněhem, který jste vyšlehali ze zbývajících dvou bílků.

Máte hotovo? Pak z „knedlíkového těsta“ vytvarujte šišky. Každou z nich zabalte do potravinové folie a dejte 25 minut vařit. Hotové karlovarské knedlíky nakrájejte nožem nebo nití. Pokud budete chtít v budoucnu změnu, můžete karlovarský knedlík vymodelovat do kuliček o velikosti tenisáků.

Náš tip

Máte hluboko do kapsy? Dopřejte si karlovarský knedlík posypaný osmaženými kousky uzeniny a cibulky. Je to levné a strašně dobré!

Související články

Zdroje: www.youtube.com, www.recepty.cz