Kebab je pokrm známý z Blízkého východu, střední Asie a jižní Asie, kde se podává zpravidla jako piknikové grilované maso na rožni, které je servírované spolu se zeleninou v arabském chlebu. Vše je pak ještě dochucené chutnou omáčkou.

Základem je zpravidla jehněčí nebo hovězí maso, protože vepřové maso muslimové z náboženských důvodů nepožívají. Méně obvyklou variantou je i maso kuřecí nebo rybí. V arabských oblastech a Izraeli se často používá i mleté maso, které je předem ogrilované na otevřeném ohni.

Do Evropy se kebab rozšířil z Turecka, kde se jeho příprava podobá známému gyrosu. Maso se po upečení z roštů po plátcích odřezává a servíruje se do placky spolu se všemi ingrediencemi. Jisté kouzlo má i domácí příprava a nepotřebujete k tomu ani gril. Snadno si vystačíte s troubou a obyčejnými špejlemi.

Inspirovat se můžete na videu zde:

Zdroj: Youtube

Marináda je zdrojem chuti

Nejprve si připravte marinádu, díky které dostane maso ten správný šmrnc. V misce smíchejte 2 hrnky řeckého jogurtu, ¼ hrnku citronové šťávy, ¾ hrnku olivového oleje, sůl, prolisovaný čerstvý česnek, čerstvě posekaný koriandr, mletou červenou papriku, trošku drceného kmínu, špetku kajenského a černého pepře a stejně tak mleté skořice.

Přípravu masa zvládnou i začátečníci

Nejrychleji budete mít hotové samozřejmě kuřecí maso. V tomto případě zvolte 900 g kuřecích stehen a naklepejte je jako na řízky. Poté je vložte do připravené marinády, misku přetáhněte potravinovou fólií a nechte v lednici minimálně 20 až 30 minut odležet. Pilné hospodyně si mohou naložit maso večer před samotnou přípravou pokrmu, bude díky tomu křehké, plné šťávy a všech potřebných chutí.

Dressing je korunou kebabu

Očistěte si 1 salátovou okurku a nakrájejte či nastrouhejte ji na jemné plátky. V misce ji pak náležitě smíchejte společně se 2 hrnky řeckého jogurtu. Směs následně dochuťte rozmačkaným česnekem, čerstvě posekaným koprem a petrželkou, špetkou soli a pepře. Zakryjte také fólií a nechte v ledničce 30 minut odležet.

Maso dejte upéct

Pekáč si vyložte pečicím papírem a připravte si „gril“, na němž se maso bude opékat. Očistěte si několik cibulí a každou rozkrojte na dvě poloviny. Budou sloužit jako stojan, do kterého zapíchnete tlustší špejle, na něž postupně nad sebe napíchnete jednotlivé plátky marinovaného masa. Díky tomu docílíte vzhledu požadovaného domácího kebabu.

Takto připravené maso dejte péct do předem vyhřáté trouby na 200 °C. Jakmile je maso pečené, vyjměte ho z trouby a okrajujte ho směrem svisle dolů na tenké nudličky. Následně jej vložte dovnitř pita chleba, zasypte čerstvě pokrájenou sezónní zeleninou, ale nemělo by chybět klasické čerstvé zelí, a polijte připraveným dressingem.

Zdroje: www.recepty.tvojekucharka.cz, www.recepty.cz, www.receptovnik.cz