Zdroje: YouTube.com, lifee.cz, labuznik.cz
Česko je zkrátka zemí knedlíků, které se podávají k mnoha oblíbeným pokrmům a staly se jednou z nejtypičtějších příloh české kuchyně. Skvěle si rozumějí s omáčkou i masem. Jak s nimi ale pracovat, když už omáčka i maso zmizely z hrnce?
Co se zbylým knedlíkem
Jednou z méně známých možností je zamražení knedlíků. Jednoduše knedlík nakrájejte na kolečka, vložte do mikrotenového sáčku a dejte do mrazáku. Zmražené knedlíky vydrží zhruba dva až tři měsíce. Před podáváním je jednoduše ohřejte v mikrovlnné troubě nebo na páře.
Namísto zamražení z nich ale můžete připravit i skvělou večeři. Věděli jste například, že lze knedlíky s vajíčkem, slaninou a oblíbenými bylinkami zapéct v troubě? Nebo je usmažit podobně jako chléb ve vajíčku? Způsobů, jak zužitkovat zbylý knedlík, je zkrátka několik. Nejvíce se ale pochopitelně osvědčily klasické knedlíky s vajíčkem.
Knedlíky s vajíčkem
I když se na první pohled může zdát, že by zvládlo knedlíky s vajíčkem usmažit i malé dítě, přece jen je třeba při přípravě ctít několik rad a tipů, aby byl výsledek co nejuspokojivější. Důležité je, aby nebyly knedlíky s vajíčkem suché.
Detailní postup najdete ve videu:
Zhruba 2/3 houskového knedlíku nakrájejte na kostičky. V hlubší pánvi rozehřejte 100 gramů másla a na něm knedlíky ze všech stran osmažte dozlatova. Díky tomu se jejich povrch zatáhne a knedlíky nenaberou tolik tekutiny z vajíček. Nebudou tedy „rozblemcané”, ale krásně křupavé.
Zatímco se budou knedlíky smažit, v míse rozkvrdlejte 6 vajec, osolte je, opepřete a přilijte k nim 100 mililitrů mléka.
Jakmile jsou knedlíky opečené, vypněte sporák a teprve pak do pánve nalijte vaječnou směs. Nechte zhruba 15 vteřin bez míchání stát a pak knedlíky s vajíčkem jemně propracujte. A je hotovo! Ke knedlíkům s vajíčkem servírujte ideálně kyselou okurku anebo lehký salát.
Jednoduchý zeleninový salát
Na rychlý salát nakrájejte na nudličky 2 kedlubny, 2 mrkve, 2 jablka a kousek celeru. 1 cibuli nakrájejte najemno a všechnu zeleninu smíchejte. Pak salát opepřete, osolte, podle chuti okyselte jablečným octem a vmíchejte 2 lžíce zakysané smetany.