Zdroje: recepty.blesk.cz, primanapady.cz, idnes.cz

Příprava utopenců není nijak složitá, a tak se nelze divit, že se do ní mnozí pouští ve vlastních kuchyních. Vlastně jde jen o špekáčky naložené společně s cibulí a feferonkami ve sladkokyselém nálevu. Výsledná chuť známých receptů se ve finále v mnohém neliší a utopenci spolehlivě potěší všechny strávníky. Věděli jste ale, že s pomocí několika málo, pro někoho možná netradičních, surovin je možné chuť naložených špekáčků ozvláštnit a dát jim tak zcela nezaměnitelný nádech?

Zkuste si utopence připravit podle klasického receptu a následně podle toho méně tradičního a nechte svou rodinu či přátele otestovat, které jim chutnají více. Sami uvidíte, že recept obsahující suroviny, které by vás možná ani nenapadlo zkombinovat s utopenci, všechny příjemně překvapí.

Utopenci – klasický recept

Na velkou sklenici budete potřebovat:

15 špekáčků

6 středně velkých cibulí

3 čerstvé feferonky nebo chilli papričky

plnotučnou hořčici

Lák na utopence:

800 mililitrů vody

1/2 litru octa

4 bobkové listy

6 kuliček nového koření

1 lžičku celého pepře

1 lžíci cukru

Postup:

V první řadě si uvaříme nálev. Ve větším hrnci přivedeme k varu vodu, přidáme k ní ocet, koření a cukr. Chvilku povaříme, aby se cukr rozpustil, a poté odstavíme z plamene a necháme vychladnout.

Všechny špekáčky oloupeme a podélně rozkrojíme. Řez dobře promažeme plnotučnou hořčicí a nakrájíme si cibuli na kolečka. Poté se můžeme vrhnout na plnění sklenice. Její dno vyložte částí nakrájené cibule, z nálevu vyberte koření a asi jednu jeho čtvrtinu přidejte na dno sklenice k cibuli. Na koření a cibuli naskládejte 4 špekáčky a zakryjte cibulí a kořením. Tento postup opakujte, dokud sklenici zcela nenaplníte. Poslední vrstvu pokryjte cibulí a celý obsah sklenice zalijte připraveným nálevem.

Dobře uzavřete víčkem a nechte zhruba 5 až 7 dní odpočívat v chladu.

Utopenci s černým pivem a chilli

Budete potřebovat:

15 špekáčků

5 cibulí

2 papriky

hořčici

Lák na utopence s černým pivem:

500 mililitrů černého piva

100 mililitrů vody

50 mililitrů octa

15 kuliček černého pepře

10 kuliček nového koření

7 bobkových listů

1 lžičku chilli

1 lžičku soli

Postup:

Stejně jako u klasického receptu, i nyní začneme s výrobou láku. Ve větším hrnci smíchejte pivo, vodu, ocet a všechno koření. Vařte asi pět minut, aby se chuti propojily, odstavte ze sporáku a nechte zchladnout.

Oloupejte a rozkrojte špekáčky, promažte je hořčicí. Nakrájejte si cibuli na půlměsíčky či kolečka. Cibuli v tomto případě nedávejte jen na dno zavařovací sklenice, ale také přímo do řezu v jednotlivých špekáčkách. K cibuli na dně sklenice přidejte také část nakrájených paprik, rozložte naplněné špekáčky a vrstvěte. Na závěr zalijte vychladlým lákem z piva. Nádobu uzavřete a nechte utopence alespoň pět dní v chladu odpočívat.

TIP: I když mnozí spoléhají na osvědčené recepty, vězte, že při přípravě utopenců se meze nekladou. Část octa lze například také nahradit balsamicem, do zavařovací sklenice můžete přidat kysané zelí a chuť utopenců rovněž podtrhne i řapíkatý celer či česnek.