Často se prodávají na vánočních či velikonočních trzích, nebo u stánku na koupališti. Jejich chuť je nezaměnitelná a čas od času podlehne pokušení dát si langoš skoro každý. V podstatě se jedná o pochoutku jen z několika ingrediencí, kterou hravě zvládnete vyrobit i doma. Doma navíc bude o trochu zdravější, určitě je totiž nebudete smažit na přepáleném oleji, jak je tomu ve stáncích s rychlým občerstvením.

Návštěva z Maďarska

Původem jsou langoše z Maďarska, postupně se rozšířily do Rumunska, na Ukrajinu, Slovensko i k nám. Jedná se v podstatě o velmi jednoduché jídlo, na suroviny nenáročné. Základem je mouka, kvasnice a mléko. Dělat je můžete naslano, nic však nepokazíte, pokud je zkusíte i ve sladké variantě. Dříve se langoše opékaly v těsné blízkosti plamenů v pecích, moderní doba však nahrála spíše použití fritéz či jejich smažení na pánvi. A jak se tedy ty nejlepší langoše dělají?

Mrkněte se na video:

Zdroj: Youtube

Základ langošů tvoří hladká mouka. Do mísy jí prosejte 500 gramů. Těsto je kynuté, proto je důležité nechat vzejít kvásek nebo aktivovat kvasnice. Mírně ohřejte 300 mililitrů mléka a do něj rozdrobte celou kostku droždí. Přisypte půl lžičky cukru, přikryjte utěrkou a dejte na teplé místo odstát. Tady by se mohla stát zásadní chyba. Mléko by mělo být skutečně vlažné až mírně teplé. Pokud by bylo příliš teplé, kvasnice byste zahubili a těsto na langoše by nevykynulo.

Vypracujte těsto

Mouka se prosévá z několika důvodů. Za prvé v ní nezůstanou hrudky, které se pak z těsta dostávají špatně, za druhé bude těsto nadýchanější. K mouce přisypte půl lžičky soli a přidejte dvě vrchovaté lžíce zakysané smetany, díky ní těsto nádherně zvláční. Zkontrolujte kvásek. Pokud je naběhnutý a tvoří bubliny, přelijte jej do mísy s moukou. Pokud máte kuchyňského robota, využijte jeho sílu, pokud ne, budete muset těsto vypracovat hezky ručně. Těsto by v žádném případě nemělo být příliš tuhé, jinak by byly tuhé i langoše. Jakmile máte vypracováno, mísu přikryjte čistou utěrkou a dejte na teplé místo odpočinout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Vzhůru na langoše

Těsto krásně vyběhlo a je jako obláček? To je ten správný moment, kdy jej z mísy přesunout na pomoučený vál, posypejte moukou a vždy uřízněte kus těsta, rukou jej roztáhněte do tvaru placky a pokračujte v činnosti, dokud vám těsto nedojte. V hlubším hrnci rozpalte řepkový olej, langoš vždy ještě trochu roztáhněte prsty a smažte z obou stran dozlatova.

Plněné langoše

Těsto na langoše je hotové, ale nebaví vás klasické placičky? Nevadí, zkuste langoše naplnit. Na pánvi si opečte slaninu. Připravte si směs ze zakysané smetany, utřeného česneku a bylinek. Vezměte kousek těsta, rozválejte placku a doprostřed položte slaninu, trochu kvalitního kečupu a připraveného česnekového dipu. Vše zasypejte oblíbeným nastrouhaným sýrem. Zabalte do úhledného šátečku. Opět usmažte z každé strany dozlatova.

Související články

Zdroje: www.youtube.com, www.kucharkaprodceru.cz