Lívanec

Mnoho lidí se tvorby lívanců bojí a raději připravují palačinky. Rády se totiž připalují nebo nedopékají. Díky droždí nebo kypřícímu prášku jsou však nadýchanější a lahodnější než tenké palačinky. Zajímavostí také je, že jsou považovány za tradiční český moučník. Jejich historie sahá přinejmenším do Rakouska-Uherska. Název je odvozen od slova lít a rozšířil se i do němčiny, kde se lívancům říká böhmische Liwanzen, neboli český lívanec.

Jak udělat lívance

Aby se vám lívance vydařily hned napoprvé, je nutné dodržovat pár zásad. Především se nebojte inspirovat našimi praprababičkami, které k přípravě nepoužívaly žádní moderní vychytávky.

Hladké těsto

Těsto na lívance je hutnější než palačinkové. Proto se v něm často objevují hrudky. Ty důkladně rozmíchejte ruční metličkou. Postupujte od okrajů do středu.

Aby se lívance nepřipalovaly

Lívance se často připalují a ve středu nedopékají. Abyste této nehodě zabránili, přidejte do těsta trochu tuku. Stačí 2 lžičky. Pánev by měla být rozpálená na střední teplotu. Nejdříve ji potřete tukem, poté nalijte těsto a přiklopte pokličkou. Lívance obracejte až se těsto zpevní a horní strana zmatní.

Staročeské lívance

Na nadýchané lívance budete potřebovat 250 g hladké mouky, 3 lžíce cukru, 20 g vanilkového cukru, 25 g droždí, 1 vejce, 300 ml mléka, sůl a olej na smažení. Lívance si můžete dát s marmeládou, teplým rozvařeným ovocem, smetanou nebo javorovým sirupem. Nejste-li na sladké, zkuste ochutnat lívance se slaninou nebo sýrem.

Lívance – postup

Nejdříve si zadělejte rychlý kvásek. Rozetřete droždí a přidejte tři lžíce cukru. Jakmile směs zřídne, přidejte teplé mléko, vejce, mouku, vanilkový cukr a špetku soli. Vše důkladně promíchejte, aby nebyly v těstě hrudky. Misku přikryjte utěrkou a nechte 30 minut kynout. Vykynuté těsto by mělo mít na povrchu bublinky. Znovu jej promíchejte metličkou. Připravte si nepřilnavou pánev a olej na smažení. Opatrně smažte dle doporučení výše. Pokud připravujete více lívanců a chcete je mít všechny teplé, rozehřejte troubu na 50 °C a hotové lívance vkládejte dovnitř na plech. Při podávání budou nejen teplé, ale stále vláčné a čerstvé.

Zdroje: www.plzen.rozhlas.cz, www.magazin.recepty.cz, www.i-senior.cz