Zdroje: srecepty.cz, tchiboblog.cz

Léto je přesně tou roční dobou, během níž naše zahrádky vydávají své chutné plody. Ať už jde o jahody, angrešt, broskve či meruňky, s jejich dozráváním vždy přichází otázka, jak ovoce zužitkovat. A právě poslední zmíněné meruňky se nejen skvěle hodí na přípravu ovocných knedlíků, ale také výrobu chutných marmelád. Receptů existuje nepřeberné množství, ten klasický ovšem rozhodně zůstane nepřekonán.

Příprava meruněk a sklenic

V první řadě je nutné všechny plody zkontrolovat, zda jsou zdravé. Menší defekty či otlačeniny ničemu nevadí, pokud si však u některého kusu všimnete plísně, nekompromisně ho vyhoďte. Stejně tak je nutné sterilizovat všechny sklenice, ve kterých budete výslednou marmeládu uchovávat. Jde o to, aby byly nádoby skutečně čisté. Pokud by nebyly, hrozí riziko rozvoji plísní, které by vaši snahu okamžitě pohřbily a vy byste se mohli se svou marmeládou rozloučit.

Meruňková marmeláda

Klasický recept na meruňkovou marmeládu vyžaduje pouze dvě suroviny – meruňky a cukr. Nepřidávají se do ní žádné konzervanty, želatina ani ztužovače. Díky tomu skutečně vynikne chuť meruněk a sami se můžete radovat z pocitu, že si dopřáváte opravdu přírodní produkt.

Budete potřebovat:

1,5 kilogramu vyzrálých meruněk

500 gramů krupicového cukru

Postup:

Meruňky dobře opláchněte, rozkrojte a vypeckujte. Následně je pomelte nebo mixérem rozmixujte na pyré. Do rozmačkaných meruněk přimíchejte 250 gramů cukru a zbytek cukru si odložte. Meruňky s cukrem dobře promíchejte a směs vložte do chladničky, ideálně přes noc. Druhý den do směsi přidejte zbylých 250 gramů cukru a přiveďte k varu. Následně stáhněte plamen a marmeládu pozvolna vařte asi 45 minut. Pokud se chcete ujistit, že je marmeláda správně uvařená, zkuste test s talířkem. Odeberte trochu marmelády a dejte ji na talířek. Nechte zchladnout a talířek nahněte. Pokud marmeláda neteče, je hotová.

Následně marmeládu nalijte do předem připravených a čistých sklenic, uzavřete a nádoby otočte dnem vzhůru. Po deseti minutách je můžete opět otočit víčkem nahoru a nechat vychladnout při pokojové teplotě. Marmeládu uchovávejte v chladu a mimo dosah denního světla.