Zdroj: www.prostreno.cz, www.prozeny.cz

Bez máslíčka to nepůjde

Samozřejmě, že doma používáme různé typy tuků na smažení. Olejů je celá řada, i exotických jako je kokosový. Je možné použít všechny druhy, ale teď se budeme bavit o způsobu, který je považován za nejlahodnější a oblíbený i u ostřílených šéfkuchařů.

Na míchaná vejce si připravte máslo. Tím je myšleno, skutečné, voňavé máslo, bez rostlinných olejů.

Míchat nebo šlehat

Obé lze. Pokud budete šlehat, získáte konzistentní žlutou barvu. Mícháním se bílek i žloutek částečně spojí, ale stále budou zřejmé bílé i žluté kousky. Podle šéfkuchaře Jamese Martina je ideálním způsobem na pánvičce promíchávat od krajů do středu, jako když zvedáme omeletu. Tímto způsobem se nám pěkně promíchají již osmahlé kraje s dosud tekutým středem.

Máslo rozpustit nebo vychladit?

Častým způsobem přípravy je rozehřátí, ale ne přepálení, másla na pánvičce. A následné přidání vajec nebo našlehané směsi. Gordon Ramsay, ale upřednostňuje vychlazené máslo i rendlík. Postupným zahříváním se všechny ingredience spojí, ale u tohoto způsobu je skutečně nezbytné intenzivní míchání.

A co ještě?

Do směsi lze také přišlehat smetanu, tak jak doporučuje Zdeněk Pohreich. Jamie Oliver přidává nakrájené chilli papričky. Běžně se také přidává nasekaná pažitka i cibulka. Nezapomeňte, že vajíčka houstnou velmi rychle a mít je udělaná tak akorát nebo převařená, je otázka několika málo vteřin. Proto mějte talíře již nachystané a solte až před podáváním.