Zdroje: kucharkaprodceru.cz, recepty.cz, toprecepty.cz
Přírodní řízky se těší stále větší oblibě. V době, kdy se lidé snaží stravovat zdravěji, se vlastně není čemu divit. Klasické obalované řízky pochopitelně zůstanou stálicí na českých nedělních stolech, jejich energetická hodnota je však o poznání větší než u řízků smažených přírodně. Kromě toho příprava jen kořeněných řízků zabere mnohem méně času, a tak se hodí i pro nečekanou návštěvu nebo oběd během hektického dne. Přírodní řízky samy o sobě žádnou výraznější chuť nemají, a proto je lepší je doplnit nejrůznějšími omáčkami k masu. Vyzkoušejte ty nejjednodušší a nejchutnější z nich!
Omáčka z výpeku v pánvi
Budete potřebovat:
- 1 šalotku
- 100 mililitrů bílého vína
- 300 mililitrů vývaru (zeleninového, kuřecího nebo hovězího)
- 1 lžíci másla
- sůl a pepř
Postup:
Jednou z nejklasičtějších omáček k masu je ta, která se připraví přímo z výpeku, jež zbyl na pánvi po smažení masa. Na výpek přidejte najemno nakrájenou šalotku a zhruba 2 minuty opékejte, aby zezlátla. Následně osmaženou šalotku zalijte bílým vínem a dobře promíchejte, aby se ode dna pánve odlepilo co nejvíce výpečků. Víno nechte řádně probublat a vyčkejte, dokud se téměř neodpaří. V tu chvíli přidejte vývar a celou směs provařte. Omáčku vařením zredukujte asi na polovinu, aby dostatečně zhoustla, a nakonec do ní přidejte lžíci másla pro jemnost a dochuťte solí a pepřem. Přeceďte a můžete podávat.
Domácí UHO (univerzální hnědá omáčka)
Budete potřebovat:
- 500 mililitrů hovězího vývaru
- 1 lžíci rajského protlaku
- 2 lžíce hladké mouky
- 3 lžíce másla
- sůl a pepř
Postup:
Hovězí vývar si připravte dopředu a nechte jej řádně vychladnout. Z mouky a másla si v hrnci připravte tmavou jíšku a za stálého míchání ji zřeďte studeným vývarem. Přiveďte k varu, přidejte rajský protlak a za občasného míchání vařte na nižším plameni zhruba 30 minut. Nakonec dochutíme solí a pepřem a můžeme zjemnit máslem.
Smetanová omáčka k masu
Budete potřebovat:
- 250 mililitrů smetany ke šlehání
- 2 lžíce másla
- hrst strouhaného parmezánu
- bílý pepř
- sůl
Postup:
Smetanová omáčka je nesmírně rychlá a snadná. Postačí jen v kastrůlku ohřát smetanu, do ní přidat nastrouhaný sýr (případně i čerstvé houby) a máslo pro zjemnění. V úplném závěru se omáčka dochutí solí a bílým pepřem.
TIP: Tato omáčka se skvěle hodí i k těstovinám. V takovém případě do ní namísto jedné hrsti sýru přidejte rovnou dvě anebo v ní zkombinujete více druhů sýrů.
Klasická pepřová omáčka
Budete potřebovat:
- 1 lžíci másla
- 1 lžíci nakládaného zeleného pepře
- 2 cl koňaku či brandy
- 150 mililitrů smetany ke šlehání
- 250 mililitrů hovězího vývaru
Postup:
V hlubší pánvi si rozehřejeme máslo, na nějž následně přidáme lžíci nakládaného zeleného pepře. Nechte pepř krátce v másle prohřát a vařečkou jej jemně pomačkejte, abyste z něj dostali šťávu. Vlijte do pánve koňak nebo brandy (omáčka lze připravit i bez alkoholu, bude však postrádat svou specifickou chuť) a nechte alkohol na větším plameni odpařit. Až se tak stane, přidejte vývar a opět vařte, aby se omáčka lehce zredukovala. Nakonec přidejte smetanu a míchejte na nižším plameni do zhoustnutí.