Zdroje: kucharkaprodceru.cz, recepty.cz, toprecepty.cz

Přírodní řízky se těší stále větší oblibě. V době, kdy se lidé snaží stravovat zdravěji, se vlastně není čemu divit. Klasické obalované řízky pochopitelně zůstanou stálicí na českých nedělních stolech, jejich energetická hodnota je však o poznání větší než u řízků smažených přírodně. Kromě toho příprava jen kořeněných řízků zabere mnohem méně času, a tak se hodí i pro nečekanou návštěvu nebo oběd během hektického dne. Přírodní řízky samy o sobě žádnou výraznější chuť nemají, a proto je lepší je doplnit nejrůznějšími omáčkami k masu. Vyzkoušejte ty nejjednodušší a nejchutnější z nich!

Omáčka z výpeku v pánvi

Budete potřebovat:

  • 1 šalotku
  • 100 mililitrů bílého vína
  • 300 mililitrů vývaru (zeleninového, kuřecího nebo hovězího)
  • 1 lžíci másla
  • sůl a pepř

Postup:

Jednou z nejklasičtějších omáček k masu je ta, která se připraví přímo z výpeku, jež zbyl na pánvi po smažení masa. Na výpek přidejte najemno nakrájenou šalotku a zhruba 2 minuty opékejte, aby zezlátla. Následně osmaženou šalotku zalijte bílým vínem a dobře promíchejte, aby se ode dna pánve odlepilo co nejvíce výpečků. Víno nechte řádně probublat a vyčkejte, dokud se téměř neodpaří. V tu chvíli přidejte vývar a celou směs provařte. Omáčku vařením zredukujte asi na polovinu, aby dostatečně zhoustla, a nakonec do ní přidejte lžíci másla pro jemnost a dochuťte solí a pepřem. Přeceďte a můžete podávat.

Domácí UHO (univerzální hnědá omáčka)

Budete potřebovat:

  • 500 mililitrů hovězího vývaru
  • 1 lžíci rajského protlaku
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce másla
  • sůl a pepř

Postup:

Hovězí vývar si připravte dopředu a nechte jej řádně vychladnout. Z mouky a másla si v hrnci připravte tmavou jíšku a za stálého míchání ji zřeďte studeným vývarem. Přiveďte k varu, přidejte rajský protlak a za občasného míchání vařte na nižším plameni zhruba 30 minut. Nakonec dochutíme solí a pepřem a můžeme zjemnit máslem.

Smetanová omáčka k masu

Budete potřebovat:

  • 250 mililitrů smetany ke šlehání
  • 2 lžíce másla
  • hrst strouhaného parmezánu
  • bílý pepř
  • sůl

Postup:

Smetanová omáčka je nesmírně rychlá a snadná. Postačí jen v kastrůlku ohřát smetanu, do ní přidat nastrouhaný sýr (případně i čerstvé houby) a máslo pro zjemnění. V úplném závěru se omáčka dochutí solí a bílým pepřem.

TIP: Tato omáčka se skvěle hodí i k těstovinám. V takovém případě do ní namísto jedné hrsti sýru přidejte rovnou dvě anebo v ní zkombinujete více druhů sýrů.

Klasická pepřová omáčka

Budete potřebovat:

  • 1 lžíci másla
  • 1 lžíci nakládaného zeleného pepře
  • 2 cl koňaku či brandy
  • 150 mililitrů smetany ke šlehání
  • 250 mililitrů hovězího vývaru

Postup:

V hlubší pánvi si rozehřejeme máslo, na nějž následně přidáme lžíci nakládaného zeleného pepře. Nechte pepř krátce v másle prohřát a vařečkou jej jemně pomačkejte, abyste z něj dostali šťávu. Vlijte do pánve koňak nebo brandy (omáčka lze připravit i bez alkoholu, bude však postrádat svou specifickou chuť) a nechte alkohol na větším plameni odpařit. Až se tak stane, přidejte vývar a opět vařte, aby se omáčka lehce zredukovala. Nakonec přidejte smetanu a míchejte na nižším plameni do zhoustnutí.