Zdroj: Časopis Kreativ Foodstylyng: Klára Zíková
Pohankové s blumami a margotkou
Alternativní verzí ovocných knedlíků jsou ty pohankové. Jejich chuť je vzhledem k surovinám specifická, ale určitě si vás získá.
- 120 g pohanky lámanky
- 500 ml sójového mléka
- 100 g pohankové mouky plus na posypání pracovní plochy
- 400 g blum
NA POSYPÁNÍ
- 100 g tvrdého tvarohu
- 100 g másla
- 50 g strouhaného kokosu
- 2 tyčinky Margot
Jak na to:
Pohanku dejte do hrnce, zalijte mlékem a pod pokličkou přiveďte k varu. Povařte asi 2 minuty, stáhněte z plamene a nechte ji nabobtnat alespoň 40 minut. Poté do ní vmíchejte mouku a vypracujte hladké těsto, které nechte uležet nejlépe přes noc. Blumy omyjte a vypeckujte. Poté posypte pracovní desku pohankovou moukou a zpracujte těsto do šišky. Tu rozdělte na čtvrtiny, znovu vytvořte válečky a opět je rozdělte na čtvrtiny. Z každého kousku udělejte placičku a blumu do ní zabalte. Dlaněmi vyválejte kuličku a obalte ji v mouce. Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu a dejte do ní knedlíky (osm kusů a pak druhou várku). Přiklopte a vařte 9 minut. Připravte omáčku: tvaroh rozdrolte a smíchejte s kokosem. Máslo rozehřejte a margotku nastrouhejte na hrubším struhadle. Uvařené knedlíky vyndejte, nechte okapat a přibližně 3 minuty oschnout. Na talíři je posypte tvarohovo-kokosovou směsí, polijte máslem a posypte margotkou.
Jogurtové s jahodovým žahourem
Opravdovou klasiku jsme ozvláštnili rohlíkem a bílým jogurtem a do jahod přihodili dvě lžíce smetany. Výsledek je lahodný.
- 1 rohlík
- 200 g bílého jogurtu
- 2 vejce
- 40 g másla
- 150 g dětské krupice
- 150 g měkkého tvarohu
ŽAHOUR
- 400 g jahod
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce smetany
- 2 lžíce cukru moučka plus na posypání
- půl lžičky mleté skořice
- 1 lžička škrobu
- 100 ml vody
- čerstvá máta
Jak na to:
Rohlík nakrájejte na malé kostky, dejte do větší mísy a zalijte jogurtem. Vejce rozklepněte a z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky utřete s polovinou másla a tvarohem.
Přidejte rohlík s jogurtem, krupičku a sníh. Vypracujte měkké těsto, ze kterého namočenou lžící tvarujte menší knedlíčky, nám vyšlo 24 kusů.
Nechte je dvacet minut odpočívat a pak v mírně osolené vodě vařte šest minut. Po uvaření přelijte zbylým rozpuštěným máslem.
Polovinu jahod povařte v 50 ml vody s cukrem. Když změknou, slijte přebytečnou vodu, rozmačkejte je a přidejte máslo, smetanu, skořici a škrob a promíchejte. Zbytek jahod nakrájejte na menší kousky a přidejte je do hrnce. Pokud se vám bude zdát žahour příliš hustý, zřeďte ho trochou vody a nechte ještě krátce povařit. Na talíři pak knedlíky se žahourem ještě posypte moučkovým cukrem a nasekanou čerstvou mátou.
Tvarohovo-borůvkové v hrníčku
Během vaření v hrnečcích se všechny chutě ingrediencí krásně spojí. Rovnoměrně se v nich promíchá těsto s borůvkami, navíc příprava je opravdu rychlá.
- 300 g borůvek
- 250 g tvrdého tvarohu
- 200 g polohrubé mouky
- 100 g másla
- 250 ml mléka
- 2 vejce
- špetka soli
- hrubá mouka na vysypání
- sádlo na vymazání
- 250 g zakysané smetany
- cukr moučka na posypání
Jak na to:
Vejce rozklepněte, oddělte žloutky a dejte je do mísy. Do mísy přidejte mouku, mléko, máslo, špetku soli a vypracujte hladké těsto. Z bílků ušlehejte sníh, který vmíchejte na závěr.
Hrnky o objemu 250 ml vymažte sádlem a vysypte hrubou moukou. Do každého vložte vrstvu těsta a pak borůvky, střídejte, dokud je nezaplníte do tří čtvrtin. Poslední vrstvu obsahu musí tvořit těsto. Do hrnce vložte pařák, čím širší hrnec, tím lepší. Na pařák vyskládejte naplněné hrnky a nádobu zalijte vodou do poloviny výšky hrnků. Přikryjte pokličkou a vařte alespoň 30 minut od bodu varu. Pak knedlíky vyklepněte z hrnků a nakrájejte na plátky. Polijte zakysanou smetanou a posypte cukrem.
Kynuté meruňkové s pekanovými ořechy
Meruňková varianta patří k létu, co svět světem stojí. Tentokrát ovšem získají meruňky ve spojení se smetanou a s ořechy jiný šmrnc.
- 500 g polohrubé mouky
- 1 lžíce hladké mouky – plus na pomoučení válu
- 30 g čerstvého droždí
- 250 ml mléka
- 1 lžička cukru krystal
- 1 vejce
- 400 g meruněk
- 200 g smetany ke šlehání
- 150 g pekanových ořechů
- 2 lžíce cukru moučka
Jak na to:
Mléko vlijte do hrnce a zlehka ohřejte, přidejte cukr, rozdrobte droždí a posypte trochou hladké mouky. Pět až deset minut počkejte, než kvasnice vzejdou. Přidejte mouku, sůl a vejce a smíchejte a vypracujte hladké těsto. Zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout. Vyválejte placku půl centimetru tenkou a nakrájejte ji na čtverečky. Do každého čtverce zabalte meruňku. Nejdřív k sobě slepte konce a poté vyválejte dlaněmi. Knedlíky vařte ve vroucí vodě pod pokličkou asi pět minut. Pak odklopte pokličku, knedlíky promíchejte a vařte ještě další tři minuty odkryté. Po vyndání je propíchejte vidličkou, aby z nich vyšla pára. Smetanu ušlehejte jen do té míry, aby byla lehce tekutá. Nalijte ji na knedlíky a posypte cukrem a nasekanými ořechy.
Místo pecky kostka cukru
Už ve slavné kuchařce hoteliéra Šroubka z první republiky se psalo, že „v létě se jídelní lístky specializují na meruňkové a višňové knedlíky, jimž žádný tuzemec ani cizinec neodolá“. U Šroubka se dělaly z tvarohového těsta s máčenou žemlí a do meruňky se dovnitř místo pecky dávala kostka cukru. Nahoře se potom už nepřislazovaly.
Co ještě dát nahoru
Když blumy nebo švestky zabalíte do knedlíků, vyzkoušejte na ně nový oříškový krém: 150 gramů natural kešu oříšků namočte na čtyři hodiny do vody. Poté je slijte a přidejte k nim do misky šťávu z půlky citronu, 50 mililitrů vody a velkou lžíci medu. To všechno pak rozmixujte tyčovým mixérem na hladký krém na knedlíky.
Jako variantu omáčky k borůvkovým knedlíkům (a nejen k nim) smíchejte 250 gramů měkkého tvarohu, 100 gramů bílého cukru, dvě lžíce moučkového cukru a dvě lžíce rumu.
Chcete se dozvědět další úžasné recepty a návody na tvoření. Najdete je v aktuálním čísle časopisu Kreativ. Zde si ho můžete prolistovat.