Hlavní chybou, kterou dělají mnozí a možná i vy, je hutnost těsta. Přitom jeho příprava není vůbec složitá. Pro dokonalé palačinkové těsto potřebujete jen hladkou mouku (140 g), špetku soli, vejce (2 ks) a mléko (250 ml). Poslední dvě jmenované suroviny by měly mít pokojovou teplotu, vyndejte je z lednice asi půl hodiny před použitím. Důležité je vyvarovat se hrudek, mouku proto před užitím prosijte, poté ji smíchejte se solí. Mléko zase vyšlehejte zvlášť s vejci a postupně ji zašlehávejte do mouky.

Odpočinek a žádný cukr

Nepodceňujte ani odpočinutí těsta. Po jeho vymíchání potřebuje být minimálně půl hodiny v klidu, aby mouka naběhla. Cukr do správného palačinkového těsta nepatří, pokud je připravujete nasladko, dost ho už bude v náplni. A navíc, cukr právě přispívá k tomu, že se palačinky mohou připálit, protože během smažení karamelizuje. Dalším bonusem těsta bez cukru je i to, že můžete z jedné várky připravit palačinky nasladko i naslano.

Nejlepší pánev

Máte hotové těsto? Během jeho odpočinku vyberte tu správnou pánev. Na ní hodně záleží, protože můžete mít sebelepší těsto, ale bez dobré pánve se vám dokonalé palačinky nikdy nepovedou. Možná vám to bude připadat podivné, ale pánev z nerezu je zcela nejlepší, těsto se na něm rovnoměrně osmaží. Pokud pánev z tohoto materiálu nemáte, nevadí. Vhodná je i pánev teflonová, ideální je, když má nízké okraje.

Na sádle

Palačinky rozhodně smažte na sádle, jen tak máte úspěch zaručený. Samotný proces smažení má také svá pravidla. Pánev nejprve rozpalte, dejte do ní lžíci sádla, kterou nechte rozpustit a vypálit, až se začne z pánve mírně kouřit. Odstavte, vytřete ji papírovou utěrkou, čímž vytvoříte vrstvu, na které se dá smažit bez dalšího použití tuku. Vraťte na plotnu a můžete nalévat těsto.


Zdroje: www.bbcgoodfood.com, fresh.iprima.cz