Zdroje: labuznik.cz, jimeto.cz

Halušky se dají připravovat na mnoho způsobů. Kromě původní varianty, kdy se hotové nočky míchají s brynzou, se velké oblibě těší i ty s kysaným zelím a anglickou slaninou. Dají se ovšem připravit i nasladko s cukrem a mákem či povidly. Jde zkrátka o velmi vděčný pokrm, který si každý může upravit tak, aby zcela vyhovoval jeho chuti. Původem pocházejí ze Slovenska, postupem času si ale získaly své příznivce v mnoha zemích včetně České republiky. A od té doby na ně spousta lidí nedá dopustit.

Pravé slovenské halušky

Klasické brynzové halušky jsou slovenským národním jídlem. Jejich příprava je nesmírně jednoduchá, stačí jen mouka, vejce, brambory a špetka soli. Uvařené halušky se pak podávají si brynzou, což je měkký, solený sýr vyráběný z ovčího mléka. Před servírováním se halušky posypou osmaženou slaninou. Takový recept je populární hlavně na Slovensku, odkud pochází. V České republice se o něco větší popularitě těší halušky s kysaným zelím a slaninou či špekem.

Halušky podle našich maminek

Jak již bylo zmíněno, způsobu, jak připravit halušky, existuje mnoho. V každé domácnosti má pak spousta lidi ten svůj osvědčený recept, na který nedají dopustit. Za zkoušku ale rozhodně stojí i recept, dle kterého vaří či vařily halušky naše maminky. Je snadný, rychlý a výsledek vás zaručeně potěší.

Budete potřebovat:

  • 400 gramů hrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1/2 litru vody
  • sůl
  • kysané zelí
  • špek
  • sádlo

Postup:

Ve větší míse smícháme mouku s vejcem a solí a přilijeme zhruba půl litru vody. Propracujeme v hladké, polotuhé těsto a na sporáku přivedeme k varu hrnec vody s asi jednou vrchovatou lžičkou soli. Následně si vezmeme lis na halušky a přes něj do horké vody promačkáme asi třetinu těsta. Halušky jsou hotové ve chvíli, kdy vyplavou na hladinu. Poté je vyjmeme a postup opakujeme, dokud takto neuvaříme halušky z celého těsta. Jednotlivé dávky promíchejte s kouskem sádla, aby se nelepily.

Když jsou halušky hotové, můžeme se pustit do smažení špeku. Nakrájíme jej na menší kostičky, které dokřupava osmažíme na pánvi bez dalšího tuku. Následně ke špeku (dle preferencí lze špek nahradit i slaninou) přidáme také kysané zelí a necháme krátce prohřát. Ve finále promícháme hotové halušky se špekem a zelím a můžeme podávat.

Halušky se špekem a zelím můžete na talíři dozdobit ještě smaženou cibulkou. Špek lze v receptu nahradit buď již zmíněnou slaninou nebo uzeným masem.